Организмът на момиче от ЮАР напълно потисна ХИВ инфекцията си

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 юли 2017 в 00:57 7584 0

Снимка, направена със сканиращ електронен микроскоп, предоставена от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, показва на вируса на HIV-1 върху клетъчната повърхност.

Едно момиче в Южна Африка, родено с вируса на СПИН, е потиснало инфекцията в продължение на повече от осем години след спиране на анти-ХИВ лекарствата.

Това е доказателство, че ранното лечение може понякога да предизвика след време освобождаване от вируса, пише MedicalXpress.

Нейният случай бе изнесен в понеделник на конференцията за СПИН в Париж, където изследователите също дадоха окуражаващи резултати от тестовете всеки месец или два, без еждневните хапчета за лечение на ХИВ.

Mомичето и майка й участват в специалната програма CHER, в която изследователите тестват популярната днес идея, че може да се блокира развитието на ХИВ като се приемат антиретровирусни лекарства в ранните етапи на инфекцията, за да се даде време на бебето да се приспособи към ХИВ и да започне да се справя с него, преди да изчерпи възможностите на имунната си система.

Текущите процедури държат под контрол вируса на ХИВ, но трябва да се вземат през целия живот. Само един човек се смята, че е напълно излекувани, т.нар Берлински пациент, човек, който е имал костно-мозъчна трансплантация през 2007 г. от донор с естествена устойчивост към ХИВ.

Но трансплантациите са рисковани и непрактични за да се лекуват така вече заразените милиони хора. Така че някои изследователи се насочват към следващото най-добро - дългосрочна ремисия, когато имунната система може да контролира ХИВ без лекарства, дори ако остават признаците на вируса.

Агресивното лечение скоро след инфекцията може да даде резултат в някои случаи, и момичето от Южна Африка е третото дете, при което е постигната дълга ремисия след този подход.

Момичето започва терапия с анти-ХИВ лекарства, когато е на 2 месеца и сприра 40 седмици по-късно. Тестовете, които се провеждат, когато е на 9 1/2 години, намират следи от вируса в малък брой клетки на имунната система, но никоя от тях не може да се възпроизвежда. Момичето няма генна мутация, която да й дава естествена резистентност към ХИВ инфекцията, обясняват изследователите, затова предполагат, че състоянието й се дължи на началото на лечението.

Предишните случаи:

- френски тийнейджър, който е роден с ХИВ и сега е на около 20 години, инфекцията е под контрол, въпреки липсата на лекарства срещу ХИВ, откакто е бил на около 6-годишна възраст.
- бебе, родено с ХИВ през 2010 г. е с потисната инфекция в продължение на 27 месеца след спиране на лечението, преди да се появи отново в кръвта й. Вирусът е под контрол отново след възобновяване на лечението.

Най-малко десетина възрастни също са ремисия за около година след спирането на лекарствата срещу ХИВ.

В момента е в ход едно проучване, което проверява дали терапията на заразени с ХИВ новородени в рамките на два дни след раждането, може да контролира вируса по-късно, след спиране на лечението. То започна през 2014 г. в Южна Америка, Хаити, Африка и САЩ, а някои от първите участници може да спрат лечението си по-късно тази година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !