Орхидея, изчезнала в продължение на почти век, е преоткрита в Австралия

Ваня Милева Последна промяна на 18 април 2022 в 00:01 11499 0

Орхидеята Prasophyllum morganii Кредит: Tobias Hayashi, La Trobe University

Деликатен вид орхидея с аромат на лимон Prasophyllum morganii, който за последно е документиран през 1933 г., е преоткрит в Югоизточна Австралия по време на проучвания, проведени след горските пожари през лятото 2019-2020 г.

„Не се случва често да срещнете нещо, което сте смятали за изчезнало, така че това е наистина прекрасно“, коментира Нушка Райтер (Noushka Reiter) от Royal Botanic Gardens Victoria в Мелбърн.

Prasophyllum morganii е документиран за първи път през 1929 г., когато пастирът Хари Морган забелязва няколко в имота си близо до Кобунгра, Виктория, и изпраща няколко екземпляра на ботаник-любител на име Уилям Хенри Никълс.

Никълс прави рисунки на орхидеите - които той кръщава на Морган - и запазва някои като ги изсушва, а други в алкохол. Осем от тези екземпляра – включително тези от 1929 г. и други, събрани от същото място през 1933 г. – са били подадени за хербариите в Мелбърн и Аделаида.

Оттогава експерти по орхидеи се опитват да проследят вида отново, но без успех и видът е сметнат за изчезнал.

След това, през 2020 г., след като източното крайбрежие на Австралия беше опустошено от горските пожари, австралийското правителство финансира подробни проучвания на изгорените райони, за да разбере кои растения и животни са оцелели.

Prasophyllum morganii. Кредит: Ayre et al ., doi: 10.11646/phytotaxa.528.2.1.

По време на тези проучвания четири популации от орхидеи, които изглеждат като P. morganii, са открити в равнината Нунионг и Северната равнина Тимбара във Виктория и Сойерс Хил и Келис Плейнс в Нов Южен Уелс.

Райтер и нейните колеги сравняват тези орхидеи със старите хербарийни екземпляри P. morganii. Изследователите рехидратират 90-годишните сухи цветя, за да визуализират правилно техния размер и форма и откриват, че съвпадат с новооткритите екземпляри.

„Това е очарователен вид“, разказва Райтер. „Той има различни цветове от лилаво до светло зелено и има симпатичи малки цветни глави и аромат на лимон“.

Оказва се, популация на P. morganii вече е била локализирана от ботаник през 2000 г. в Национален парк Костюшко в Нов Южен Уелс, но до последното проучване се е смятало, че е отделен вид.

Това е така, защото Никълс е объркал всички като „малко се е увлякъл“ с оригиналните си рисунки на P. morganii, разказва Райтер. „Той е нарисувал 80 цветя, но когато извадихме старите му екземпляри, видяхме, че всъщност има 30 цветя по-малко“, отбелязва Райтер.

По време на проучванията от 2020 г. са преброени само няколкостотин отделни растения P. morganii, което предполага, че все пак са уязвими на изчезване. Райтер и нейните колеги сега отглеждат вида в Кралската ботаническа градина "Виктория" и се надяват да отгледат достатъчно растения, за да могат да върнат някои в родните им местообитания.

Справка: Bronwyn M. Ayre et al. 2021. The Kiandra leek orchid is the previously presumed extinct mignonette leek orchid (Orchidaceae; Orchidoideae): evidence from morphological comparisons. Phytotaxa 528 (2); , DOI: 10.11646/phytotaxa.528.2.1

Източник: Rediscovered orchid was presumed extinct for almost a century, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !