Още 6 мощни импулса са засечени от един и същ източник извън нашата галактика

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 декември 2016 в 09:00 48527 0

През март тази година учените регистрираха 10 къси радиоимпулси - мощни изблици на радиоизлъчване, чиито източник е един и същ регион много далеч извън нашата галактика Млечния път. Сега група астрофизици докладваха, че са получили други 6 сигнала от същата област. В момента този район от космоса е единственият известен източник на повтарящи се бързи радиосигнали във Вселената.

Научната работа е публикувана 16 декември 2016 година в списание The Astrophysical Journal.

Късите радиоимпулси (Fast Radio Burst, FRB) са единични радиоимпулси с продължителност няколко милисекунди с неизвестно естество, регистрирани от радиотелескопите. За първи път са открити през февруари 2007 година случайно в архивите на резултатите от наблюдения с шест годишна давност на 64-метровия австралийски радиотелескоп Паркс. Този първи записан сигнал (FRB 010724) понякога наричат "сигнал на Лоримър", на името на ръководителя на екипа, първооткривателя му, професор Дънкан Лоримър (Duncan Lorimer) от Университета на Западна Вирджиния.

FRB са мощни, но трудноуловими сигнали, които траят само няколко милисекунди. Но за това кратко време късите радиоимпулси излъчват енергия приблизително равна на енергията, излъчвана от Слънцето за цяло денонощие. Въпреки тези особености на FRB, учените все още имат само предположения, какво е естеството на тези сигнали. Има няколко теории.

Една от теориите предполага, че това е земен сигнал, произведен от технически устройства. Това сочи една особеност на FRB - тези радиоимпулси се случват най-често в края на секундата по универсалното време UT, тоест те са някаква сянка на човешката дейност.

Според друга теория източник са някакви екзотични събития като сливане на две неутронни звезди.

Тези версии може да се потвърдят, ако източниците на FRB са равномерно разпределени в небето. Първоначално се предполагаше, че това наистина е така, а учените смятаха, че ежедневно от всички страни стават близо 2000 такива радиоимпулси, а просто много трудно ги откриваме заради краткотрайността и непредсказуемостта им.

Но и двете теории са поставени под съмнение след откриването на първият източник на повтарящи се FRB извън нашата галактика, който стана известен през март тази година. Сега са получени нови данни за този източник. Тъй като от него идват вече повече от дузина FRB и това налага да се предложат нови теории.

Радио, рентгеново и инфрачервено изображение на областта от пространството, където е източникът на повтарящите къси радиоимпулси

Първите радиосигнали, за които се съобщава през март 2016 г, в действителност, са били наблюдавани през май и юни на 2015 година. Това бяха първите FRB извън нашата галактика и първите FRB, постоянно идващи от един и същ източник. Четири от тях са регистрирани от телескопа Аресибо. Те са разделени с интервали от 10 минути един от друг. Един месец по-късно идват още четири сигнала. След това учените внимателно анализират архивните данни и откриват най-стария сигнал от това място, от 2012 година.

Сега група от изследователи от университета Макгил, Канада, открива още 6 сигнала от това място в космоса, сега обозначени като FRB 121102, кръстени на първия FRB от 2012 година.

Този път сигналите са регистрирани от различни радиотелескопи: пет от тях  - от радиотелескопа Green Bank с честота 2 Ghz, а шестият от обсерваторията Аресибо с честота 1.4 Ghz. Това напълно елиминира версията за земен източник, защото радиотелескопите са географски раздалечени един от друг на разстояние от около 2500 км.

Сега имаме 17 сигнала от това място.

А ето как изглежда динамичния спектър на всеки от шестте импулса, регистрирани през ноември и декември 2015 г.

Изхождайки от факта, че много сигнали идват от едно място, това не може да бъде сливане на две неутронни звезди. Може би млада неутронна звезда, която се върти и периодично пулсира в нашата посока, сякаш предава Морзов сигнал. Или това са два различни източника, които са в един и същи район на косноса. Но все още няма обяснение.

Вселената е огромна и съществуването на разумен живот някъде в нея не е невъзможно. Ако те са способни да достигнат до земята, ние ще сме беззащитни пред тях. Въпреки това ние ще продължаваме да се взираме в звездното небе. Защото не може да не го правим.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !