Още доказателства за интелигентността на слоновете (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 април 2017 в 09:00 6455 0

Учени доказаха, че азиатските слонове показват признаци на самосъзнание и го използват за решаване на проблеми от реалния живот.

Те решават задачи, достъпни за човешките деца едва след втората им година, съобщи сайтът на Университета в Кеймбридж.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Самосъзнанието при децата и животните се разглежда като ясен знак за интелигентност, но не е толкова лесно да се определи като факт. Класическите изследвания включват теста дали гледайки собственото си отражение може да разберат, че виждат себе си. Досега само няколко вида са преминали този тест - човекоподобните маймуни, делфините, свраките и слоновете. Но все повече и повече изследователи твърдят, че тестът с огледалото е несъвършен и непълен признак за самосъзнание. Самосъзнанието не може да се определи просто като "има го - няма го", а е низ от сложни мисли и разбиране, които огледалото не може да разкрие.

Затоха учените започнаха да търсят алтернативни тестове, за да допълнят теста с огледалото, а един от основните кандидати е персонализиран тест за самосъзнание. Този тест наблюдава дали животните могат да разберат, че телата им пречат да успеят да решат някаква задача. Идеята е да се анализира разбирането как тялото им взаимодейства с околната среда, а след това да се види как индивидът използва това за решаване на своите проблеми.

Конкретно за слоновете д-р Джош Плотник (Josh Plotnik) от Университета в Кеймбридж и основател на организацията за опазване на слоновете Think Elephants International, разработва нов тест. Заедно с колегата си Рейчъл Дейл (Rachel Dale) - сега докторант в Университета по ветеринарна медицина във Виена - той свързва с въже пръчка за постелка. Задачата на слона е да вземе пръчката и да я предаде на треньора. Както можете да си представите трик е, че пръчката е свързана с постелката, а ако слонът е стъпил на нея, не може да я премести - той трябва да слезе от постелката, за да успее. Слонът трябва да разбере, че трябва да излезе от постелката, преди да занесе пръчката. Изследователите направиха контролни версии на теста, в които пръчката не е свързана с постелката.

В контролната версия слоновете рядко се премести от постелката, преди да предаде пръчката, но когато са свързани, слоновете се махат от постелката, преди да дадат пръчката. Това може да изглежда проста задача, но последиците са доста дълбоки.

"Това е измамно прост тест, но неговите последици са доста дълбоки", заявива д-р Плотник. "Слоновете са разбрали, че телата им са пречка, така че те се отдръпват, за да могат да си изпълнят задачата. Подобен тест е нещо, което малките деца не са в състояние да разберат, докато не навършат около две години.

"Това означава, че слоновете могат да се осъзнаят като отделен обект, различен от своята среда. Това означава, че може би имат ниво на себеразбиране, заедно с преминаването им теста с огледалото, което е доста рядко явление в животинското царство".

Това също затвърдява позицията на слоновете като интелигентни същества. Плотник твърди, че проучвания като това са важни, за да ни помогнат да разберем колко да интелигентни и други животни. През 2011 г. той провежда проучване, което показва, че слоновете често работят заедно за решаване на проблеми. Неговото изследване показва, че може очакванията ни за интелигентността на слоновете са били ниски в продължение на години.

"Слоновете са смятани за едни от най-интелигентните животни на планетата, но все още се нуждаят от повече емпирични, научни доказателства в подкрепа на това убеждение", коментира Дейл. "Ние знаем, например, че те могат да си сътрудничат и да проявяват съпричастност и могат да се разпознават в огледало. Тези способности са твърде необичайни при животните и много редки извън приматите. Искахме да видим дали те показват също "осъзнаване на тялото".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !