26 юни 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Още за Софийския фестивал на науката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 май 2016 в 13:38 22730

Тази година мероприятията на Софийския фестивал на науката са наистина много и човек трудно може да избере, кои да пренебрегне, за сметка на други. Наистина всички си струва да се видят.

Освен с „чистата наука“ има и такива, свързани с бита, с ежедневието на всички нас, като лекцията на експерта по дигитална сигурност Ясен Танев, за опасностите, които ни дебнат в Мрежата и за начините да ги избягваме, събитие от втория ден на фестивала.

Дали училището не ни дава малко знания за нещата, с които ежедневно си служим? Например, колко хора, които не са с инженерно образование знаят кога и защо трябва задължително да се ползва шуко-контакт?

Същото е и с Интернет, който изцяло превзе бита ни. Както г-н Танев каза, възрастните все пак имат някакъв опит и са по-внимателни, но децата са доверчиви. За това е много важно родителите да са информирани за възможните опасности в Мрежата и да ги подготвят за тях. Всъщност, като се замисля, май и голяма част от възрастните действат безкритично в мрежата, като знаем колко хора стават жертва на измами.

Ясен Танев разказа подробно за различните начини на измама, за това, как злонамерени личности крадат лична информация и как злоупотребяват с нея. Защо не бива да е включена функцията за тагване на местоположението на смартфоните, защо не е добра идея да споделяме в социалните мрежи къде се намираме в момента. Също имаше демонстрация как може да се краде информация от безжичните мрежи. Ще резюмирам лекцията с две изречения: Ползвайте винаги криптирана връзка. Не споделяйте лична информация публично.

По същото време в голямата зала на театър София д-р Владимир Божилов разказа за съвременните достижения в изучаването на Космоса, за новооткритите планети в далечни звездни системи и за бъдещето на космическите изследвания.

Д-р Божилов умее да разказва интересно, да говори с прости думи за много сложни материи. Лекцията му бе насочена най-вече към децата, които бяха много в залата. Той непрекъснато контактуваше с тях и отговаряше разбираемо и търпеливо на въпросите им.

Звезда и планета

Накрая д-р Тури Кинг изнесе завладяваща лекция, включваща история, археология, генетика, както и солидни дози свеж хумор.

Д-р Кинг е от учените, работещи по разгадаването на генетичния код. Лекцията ѝ започна с историческа справка, за да обясни, как са намерили наследници на Ричард III, както и мястото, където е бил погребан. Разказа за трудностите, при намирането на останките – върху гроба му няколко пъти са строили различни сгради, последно на мястото е имало паркинг. Както знаем, често при научните открития голяма роля играе и късметът. При издирването на костите на монарха късметът няколко пъти проработва, като още по викторианско време, основите на строежа, изграден върху гроба са стигнали на три сантиметра от кралския череп. Малко по-голям ентусиазъм от страна на копачите и скелетът нямаше да го има.

Разбира се д-р Кинг даде подробности точно от нейната специалност – генетиката. Научихме за начините за проследяване на генетичния код, за проблемите при извличането на фрагменти от ДНК от древни кости. Интересно бе да видим, как различни хора от различен пол, живеещи в различни краища на света имат много сходна генетична картина, много близка с тази на техните общи предшественици от преди 700 години.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.