Особен медицински случай - 14-сантиметров рог расте от гърба на пациент (оригинална снимка в статията)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 януари 2020 в 13:13 6367 0

Кредит Plnczak et al./BMJ Case Reports 2019

Скорошен медицински случай, публикуван в списание BMJ Case Report описва особената форма и вид на рак на кожата на пациент, който не се е лекувал в продължение на три години и е развил кожно образувание, приличащо на рог. 

Състоянието е известно като плоскоклетъчен (сквамозен) кожен карцином, който е силно кератинизирал. Това е вторият най-разпространен вид немеланомен рак на кожата. Пациентът е 50 годишен работник, който няма много от рисковите фактори, свързвани по принцип с карцинома на кожата. Не се е излагал значително на слънце, няма семейна обремененост с раково заболяване и не е бил с компрометиран имунитет. Докладът съобщава, че е пушач. 

Карциномното образувание се намира в долната част на гърба на пациента. Достига дължина от 14 см и ширина около 6 см. Подобни вроговени образувания може да се резултат от доброкачествен, пре-малигнен или малигнен (злокачествен) тумор, но при плоскоклетъчния карцином около 94% от вроговяванията са със злокачествен произход. 

Препоръчителното лечение в такъв случай е хирургичното отстраняване. Образуванието е премахнато от хирурзите докато пациентът е под пълна анестезия. Лекарите премахват и голяма част здрава кожа, с ширина около 8 мм около образуванието и 7 мм дълбочина в кожата. След това на мястото е трансплантирана кожа от бедрото на пациента.

Кредит: Plnczak et al./BMJ Case Reports 2019

Повечето случаи на кератинизирал плоскоклетъчен кожен карцином се диагностицират и лекуват рано, така че не се стига до образуването на такива "рога". В случая е можело това да се случи и с този пациент, тъй като здравеопазването във Великобритания е безплатно. За медицинските специалисти, този случай е показателен, че явно "въпреки кампаниите за запознаване на обществото със симптомите на рака на кожата и сериозните мерки на здравеопазването, все пак може да се получи и развие толкова голям вгоровен плоскоклетъчен кожен карцином".

Това състояние заема 20% от всички случаи на рак на кожата в САЩ и около 1 от 8 мъже развива такъв карцином през живота си. Някои от рисковите фактори са светла кожа, продължително излагане на UV лъчение, хронични рани, контакт с арсен, инфекции с човешки папилома вирус и намалена функция на имунната система. Лечението обикновено е успешно и при 2,2 милиона души диагностицирани със заболяването през 2015 г., само 51 900 са починали. 

Източник: IFLScience - British Man Grows 'Dragon Horn' On His Back In Rare Case

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !