Останките на англосаксонски военачалник са открити случайно от любители археолози

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 октомври 2020 в 00:19 4968 0

Кредит University of Reading

Останките на англосаксонския военачалник, открити в Бъкингамшир.

Археолози правят разкопки на богато погребение на човек от шести век сл.н.е., за когото се смята, че е англосаксонски военачалник в Южна Англия, след като е открито случайно от любители археолози.

Скелетът на мъжа, наречен "Военачалника от Марлоу" на името на град в Бъкингамшир, близо до мястото, където са открити останките, е погребан с няколко оръжия, включително меч в декорирана ножница. Той е бил висок около 1,8 м, а по неговото време средният ръст на британците е бил около 1,7 м. Археологът Габор Томас (Gabor Thomas) от Университета на Рединг във Великобритания, който ръководи разкопките в централната долина на Темза, обяснява, че това погребение показва какви са били политиките в региона, който е смятан досега за граничен между големите англосаксонски общности в Лондон и Оксфърд, малко след падането на римската власт над Британия.

Но новото откритие предполага, че регионът тогава е бил значително по-важен, отколкото предполагат историците, с могъщи англосаксонски групи, управлявани от хора с висок статут, смята Томас. 

Мястото на погребението и богатия погребален инвентар на Военачалника от Марлоу са доказателство за неговия престиж. Те показват ясно водещата позиция на този човек над местното племе, живяло в района.

Древният гроб е открит през 2018 г. от двама любители археолози с детектори за метал - Сю и Майк Уошингтън. Те посещават мястото три пъти и оборудването им показва наличието на железен предмет, за който те смятат, че вероятно е част от съвременен земеделски инструмент.

Но при последното си посещение те откриват две бронзови купи и осъзнавайки значението на находката, регистрират своето откритие в Портативната схема за антики (PAS), портал, ръководен от Британския музей и Националния музей на Уелс, които водят регистър на любителски археологически открития.

След това археолог от PAS изследва случая и възстановява бронзовите купи и чифт железни върхове на копия, които предполагат, че мястото вероятно е англосаксонски гроб. Тези предмети скоро ще бъдат изложени в музея Бъкингамшир в Ейлсбъри.

Предметите, открити до погребания военачалник. Кредит: PAS/University of Reading

След това изследване Томас провежда пълни разкопки през август, които разкриват скелетните останки на Военачалника от Марлоу, заедно с меча и друг погребален инвентар. Мечът е направен от желязо и е открит в орнаментирана ножница от бронз, кожа и дърво. Част от кожата е оцеляла в продължение на векове, заровена в земята, защото е била защитена от корозията на желязното острие. Органичен материал като кожата обикновено бързо изгнива в земята, така че това е рядка находка, която може да бъде изследвана за запазен генетични материал.

Ножницата също има бронзов обков, върху който има резка, вероятно нанесена от воин от пехота, ударил ножницата докато собственикът й е на кон. Това предполага, че мечът е бил реално използвано оръжие. Томас смята, че това е интересно доказателство, че този човек е водил активни битки. 

Железният меч с ножница от бронз, кожа и дърво, открит в гроба. Кредит: PAS/University of Reading

Няколко други предмета, погребани с Военачалника от Марлоу, също показват неговата значимост.

Бронзовите купи са внесени във Великобритания от земите на днешна Белгия или Франция, което предполага, че той е имал връзки в по-далечни земи, коментира Томас. Стъкленият съд също е много рядка находка от периода - стъклото е относително често срещано в Римската империя, но се среща рядко в ранните англосаксонски селища - докато меч вероятно е направен от умел майстор.

"Очевидно той е можел да се сдобие със специални и важни предмети, използвани в живота, които е отнесъл със себе си и в гроба", смята Томас.

Стилът на купите и стъклените съдове предполага, че гробът датира от шести век сл.н.е. - по-малко от век след края на римската власт над Великобритания и времена на големи промени.

Томас и колегите му в Университета на Рединг провеждат кампания за набиране на средства за извършване на химични и генетични тестове на предметите от гроба на Военачалника от Марлоу, които биха могли да определят по-точно възрастта му.

"През шести век започват да се появяват [англосаксонски] царства", обяснява Томас. „Близо до мястото, за което говорим, е царство Уесекс, което се превръща в може би най-силното кралство на следримска Англия. Има и царства надолу по реката, включително кралство Кент, които започват да се събират и опитват да придобият територия. Тук има местно автономно племе с военни лидери - то не се превръща в кралство като Уесекс и Кент, но това вероятно е историческа случайност. Явно е, че то е имало условията да се развие в тази посока."

Източник: Life science - Anglo-Saxon warlord unearthed by metal detector hobbyists

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !