02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Остеоартрит: Чип "имитира" болестта, за да се създадат ефективни лекарства

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 август 2019 в 00:08 16680
Снимка: POLITECNICO DI MILANO

Разработен е чип с размерите на монета, в който може да се отглежда хрущял и който впоследствие може да бъде подложен на механично напрежение, така че да създаде ефектите на остеоартрозата (ОА).  

Това е изключителен резултат, който ще запълни празнината в експериментални модели, които биха могли да възпроизведат адекватно патологията и да помогнат за разработването на нови лекарства за лечение на ставни заболявания, съобщават от пресслужбата на Техническия университет в Милано.

Постижението е на лабораторията MiMic (Microfluidic and Biomimetic Microsystems - Микрофлуидни и биомиметични микросистеми) на Политехническия университет в Милано (Politecnico di Milano) от Марко Распони (Marco Rasponi), координатор на изследването, заедно с Андреа Барберо (Andrea Barbero) от Университетската болница в Базел.

Резултатите са публикувани в списание Nature Biomedical Engineering.

Остеоартрозата е най-честото заболяване на ставите, при което тъканта на ставния хрущял се разрушава. В търсене на фармакологични лекарства за лечение на това заболяване, учените възпроизвеждат остеоартроза in vitro чрез въвеждане на молекули, които причиняват възпаление в хрущялния експлант. Недостатъкът на този метод е, че моделът само частично показва крайните симптоми на остеоартрит, докато патологичният процес в реално време е невъзможно да се наблюдава.

Новият чип позволява да се проследи развитието на болестта. В този случай патологията се причинява не от възпалителни молекули, а от механично увреждане на хрущялната тъкан, което причинява типичните симптоми на остеоартрит: възпаление, хипертрофия и ускоряване на дегенеративните процеси. Следователно „хрущялът на чип“ създава идеалната среда, в която може да се изпробват ефективността и механизмите на фармакологичното лечение, да се намали времето и разходите за експерименти и да се намали необходимостта от тестове върху животни.

Източник: Osteoarthritis: A chip 'mimics' the disease to devise effective drugs, ЕurekАlert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.