„Островът” от боклук в Тихи океан става все по-плътен

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 март 2018 в 13:19 17740 1

Кредит The Ocean Cleanup Foundation

Плаващият боклук бе прекалено голям, за да се побере в тралът "Манта", който беше използван за проби от боклука в Тихи океан.

Учените от The Ocean Cleanup Foundation (фондация за очистване на океана) направиха нова оценка за Големия тихоокеански остров от боклук и заявиха, че става все по-плътен, съобщава Live Science.

Голямото тихоокеанско петно от боклук ( Great Pacific Garbage Patch (GPGP) представлява огромната пластмасова супа, плаваща в Северен Тихи океан, която обхваща повече от 1.6 милиона квадратни километра (три пъти територията на Франция), а нейната плътност вече е между 4 и 16 пъти по-голяма от предишните измервания, смятат учените.

Констатациите на изследователите са публикувани в списание Scientific Reports.

Учените подчертават, че боклукът в океана не изглежда като истински остров - повечето от пластмасата се превръща в суспенсия във водата - трилиони малки, полупрозрачни, почти невидими частици. В същото време те съставят маса от 87 хиляди тона, която убива морските микроорганизми.

За проучването си учените използват 18 траулера и дори снимки от военния транспортен самолет C-130 Hercules. След събирането и сортирането им, пробите са изследвани в лаборатория. Тези данни формират основата на теоретичен модел, който позволи нов поглед към впечатляващия мащаб на сметището. Този боклук в неговата огромна част се състои от пластмаса, полиетилен и полипропилен.

Резултати от цифровото моделиране на общата маса на пластмасовите остатъци в голямото петно боклук в Тихи океан. Scientific Reports

Според учените, натрупването на микрочастици от пластмаса в тихоокеанското петно боклук се ускорява експоненциално от 70-те години на миналия век. Тогава масата на боклуците бе оценена на 400 г/км2, а през 2015 г. тя е вече 1230 г/км2. Макар че около 75% от масата му представява големи фрагменти, по-големи от 5 см, броят на малките частици се оценява на повече от един трилион.

Хаотичните потоци боклук с течение на времето образуват същите пет острова боклук, за които толкова често се говори. Сега, с помощта на този модел, специалистите могат да изучават динамиката на потоците и отломките в него и да предсказват ситуацията през следващите години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!