От "Боинг" са сигурни, че ще изпреварят Илон Мъск по пътя към Марс (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 октомври 2016 в 17:23 4555 0

Космическата компания Боинг оповести плановете си за изграждане на обитаема космическа станция в орбита около Луната, нещо като лунен полигон за технологиите, необходими за изпращане на астронавти до Марс, съобщи Space.com.

Осъществяването на база на Марс очевидно за НАСА е задача с по-висок приоритет от задачата за база на Луната. Но така или иначе завладяването на Марс изглежда е неизбежно, предвид вроденото човешко желание да се развива и завладява нови територии. За човечеството, усвояването на друга планета от Слънчевата система е важна стъпка в разширяване на присъствието ни в космоса. Както каза на презентацията си Илон Мъск, разширяването на местообитанието на човечеството на две планети е важно от гледна точка на безопасността. Марсианската колония ще бъде резервно копие на генетичния фонд на хората, например, в случай на ядрена катастрофа или друго бедствие в света.

Естествено, конкурентите на Мъск не могат да игнорират амбициите му и отговорът не закъсня от най-големия изпълнител на поръчки на НАСА - космическата корпорация Боинг в лицето на изпълнителния директор Денис Мюленбург (Dennis Muilenburg). На конференция в областта на иновациите в Чикаго, той уверено заяви, че именно Боинг ще достави първите заселници на Марс: "Аз съм убеден, че първият човек, който стъпи на повърхността на Марс, ще пристигне там с ракета "Боинг", заяви той. 

Компанията откри специален сайт "Отвъд границите на Земята" (Вeyond Еarth), където публикува своя собствена пътна карта Path to Mars.

Боинг напомня, че от самото начало на космическата ера, те "проектират, разработват, произвеждат и управляват пилотирани и роботизирани космически апарати и инфраструктура. Илон Мъск не е бил роден още, когато Боинг участва в американската космическа програма преди повече от 60 години, включително в известната програма Аполо. 

НАСА сега иска да разшири човешкото присъствие извън Земята, включително и на Марс. В тази връзка компанията Боинг се ангажира да използва 60-годишния си опит в космосда за изпълнение на нови задачи - намиране на живи организми на други планети и спътници, търсене на ценни минерални ресурси и защита на човечеството "от неизвестни заплахи", както и доставка на колонисти на Марс.

Инженерите на Боинг са готови да участват в бъдеща марсианска мисия във всички необходими инженерни работи. Сред тях компанията изброява:

  • Разработка на радиационна защита за безопасна доставка на хора на Марс.
  • Тестването на нови технологии за осигуряване на автономната работа на астронавтите и технологиите на Марс и космоса.
  • Развитие на системи за слънчева енергия и тестването им в орбита.
  • Провеждане на изследвания на лунна орбита и на Луната.

Проверете изброените технологии са планирани по време на лунните мисии, които се считат за предварително.

Вицепрезидентът на Боинг Джон Елбон (John Elbon) по-рано предупреди, че преди марсианската мисия компанията обмисля като междинна стъпка да създаде станция на окололунна орбита. Планът предвижда между 2021 и 2025 година сглобяване на станция от пет модула, които ще бъдат доставени с ракети SLS - два жилищни модула, преходна камера (воздушный шлюз), логистичен модул, енергиен модул. Ако всичко върви по план, компанията очаква да изпрати кораби в орбита на Марс в началото 2030-те, а хора на повърхността на Марс в средата или в края на 2030-те.

За сравнение Илон Мъск иска да изпрати космически кораб до Марс през 2018 г., а хора - през 2024 година. 

Боинг възнамерява да преследва активно комерсиални полети до ниска околоземна орбита полиране технология, която използва по-късно в пътуване до Марс (например, астронавтите на Луната станция ще инсталира дължими в същия срок 30 минути, което ще бъде в комуникацията с Марс).

Съвместно с НАСА Боинг разработва тежката ракетаSpace Launch System. Също като компанията на Мъск Боинг има договор с НАСА да доставя астронавти на МКС.

Заявките и плановете на Боинг изглеждат по-реалистични от изявленията на Илон Мъск. Все пак, да не забравяме, че Боинг построи първата стетпен на S-IC на ракетата Сатурн-5, най-мощната и най-голямата, която някога човечеството е създавало.

Koнцепция на художник за окололунна космическа станция, която космическата компания  Боинг предлага като трамплин по пътя към пилотирани мисии до Марс. Източник: Boeing

Изпълнителният директор на Боинг Денис Мюленбург смята, че космическият туризъм през следващите десетилетия ще стане "жизнеспособен и процъфтяващ пазар". Мюленбург предвижда, че към МКС в орбита ще се присъединят десетки космически хотели, изследователски лаборатории и производствени предприятия за производство на електроника в микрогравитацията. На този пазар компанията ще разработва "марсианските" технологии. "Мисля, че това е прекрасен терен за работа за нас", заяви той.

Мюленбург също така отбеляза на Чикагската конференция, че вижда потенциал за разработка на нови свръхзвукови самолети, летящи със скорост от 3 маха и повече. Трябва да се отбележи, че експерименталната свръхзвукова крилата ракета X-51A WaveRider производство на компания Боинг достигна скорост от 5.1 маха на тестовете през 2013. Въпреки това е малко вероятно да има значение за мисията на Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !