От безкрайния космос до миниатюрните неврони на форума за популярна наука Ratio

На 10 ноември международни лектори ще говорят за наука на достъпен език в София

Ratio Последна промяна на 29 октомври 2018 в 15:13 3518 0

Деветото издание на Форума за популярна наука Ratio ще се състои на 10 ноември. Сцената на Sofia Event Center ще събере шестима международни лектори, които ще предложат на публиката истинско научно приключение.

Гостите на събитието ще научат последните постижения на науката по теми като работата на мозъка и паметта, тайния живот на насекомите и колонизирането на космоса.

Основен тематичен фокус на събитието ще бъде превръщането на човечеството в космическа цивилизация. Развитието на технологиите превръща идеята за покоряване на Космоса от фантастика в реална цел, а науката работи върху варианти за бързо придвижване, обитаване и колонизиране на Космоса. Въпросът, който ни вълнува, вече е “кога”, а не “дали”.

Последиците от развитието на човечеството като космическа цивилизация ще обсъждат Себастиан Фредериксън, Диего Урбина и д-р Владимир Божилов по време на дискусионния панел The New Space Age.

Лекторите споделят любовта към Kосмоса и активно работят за неговото опознаване и покоряване. Себастиан Фредериксън е архитект, предприемач и съосновател на SAGA Space Architects – ново дизайнерско направление, което проектира хабитати за живот в космоса. Диего Урбина е част от екипажа на Марс500 – най-дългата симулация на космически полет, която продължава цели 500 дни. Д-р Владимир Божилов е преподавател в катедра „Астрономия“ на Физически факултет на Софийски университет и комуникатор на науката.

Докато се стремим към все по-далечни части на нашата Вселена, се питаме и дали тя не е само една от много. Проф. д-р Томас Науман ще представи хипотезата за мултивселена и какво би означавало, ако тя се окаже вярна – ако всъщност съществуват неизброимо количество вселени. Науман е част от екипа на експеримента ATLAS на Големия адронен ускорител LHC в ЦЕРН и оглавява екипа за изследване на елементарни частици в немската организация DESY.

От огромния Kосмос фокусът на форума се пренася върху миниатюрните неврони в човешкия мозък. Проф. д-р Ален Бюсон от университета Grenoble Alpes ще разкаже за начина, по който новите преживяванияпроменят организацията на мозъка, какво е невропластичност и как този процес е свързан с паметта. Презентацията ще обясни как се формират и съхраняват спомените и по какъв начин болести като Алцхаймер засягат паметта.

Ratio няма да се фокусира само върху хората, но и върху едни от най-подценяваните насекоми около нас – мухите. Публиката ще може да надникне в тайния живот на мухите, за да получи научни доказателства за това колко необикновени, интересни и важни са тези същества. Д-р Ерика МакAлистър от Природонаучния музей в Лондон ще развенчае погрешни, но често срещани схващания за мухите. Свикнали сме да гледаме на тези насекоми основно като преносител на заболявания, но те имат голямо значение като наш партньор в опазването на околната среда.

Гостите на събитието ще могат както да зададат въпросите си към лекторите по време на финалната Q&A сесия, така и да поговорят лично с тях в неформална обстановка след нея. А по време на почивките между лекциите организаторите са предвидили космически изненади, които публиката няма да може да забрави.

Деветото издание на Форума за популярна наука Ratio се организира с подкрепата на Melon Tech, SiteGround, Sutherland, SBTech, MentorMate, Dreamix и Училища „Европа“. Билетите за събитието са ограничени – можете да ги намерите на http://ratio.bg/forum2018.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !