От компонент на ботокса създадоха революционен аналгетик срещу хронична болка

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 юли 2018 в 10:29 5042 0

Невроните, експресиращи NK1R, които предават болката на мозъка, са инжектирани с ботулин (ярко зелено) в мозъка на мишки. Кредит: М. Maiarù et al., Science Translational Medicine (2018)

Ботулиновият токсин (ботокс) е органична отрова, която обикновено се използва за козметични цели за изглаждане на бръчките. Сега учени създадоха от него обезболяващо, което може да замени болкоуспокояващите, които предизвикват пристрастяване, съобщава МedicalХpress.

Изследването е публикувано в списанието Science Translational Medicine.

Органичната отрова ма ботулиновия токсин, една от най-силните известни отрови, блокира предаването на нервни импулси от мускулите към мозъка. Но в малки дози, този токсин може да бъде лекарство. Има много препарати на базата на ботулиновия токсин, най-известният от които е ботоксът, използван за козметични цели. Той представлява белтък, който в природата се произвежда от бактерия, наречена Clostridium botulinum, причинител на ботулизма - тежка хранителна интоксикация, причинена от ботулинов токсин и характеризираща се с увреждане на нервната система.

Учените от Университета в Шефилд намериха начин да направят от бутилотоксина силен аналгетик.

Изследователите въведоха молекули на ботулиновия токсин в гръбначния стълб на мишка и установиха стабилен аналгетичен ефект, който продължава три седмици. Този продължителен ефект може да се обясни със самия принцип на действие на ботулиновия токсин - той просто "разкачва" нервните клетки една от друга, така че сигналът за болка престава да постъпва в мозъка.

Учените разградиха ботулиновата молекула и я сглобиха отново с опиоид, наречен дерморфин, за да направят съединението Derm-BOT, което успешно насочва и заглушава сигналите за болка от неврони в гръбначния стълб на мишки. Основната работна функция се осъществява от ботулиновия токсин, а една или две специални молекули насочват неговото действие към желаните неврони. Те разпознават кои неврони дават сигнал за болка и насочват ботулиновия токсин директно към тях.

Авторите на изследването тестват в продължение на 5 години новото лекарство върху 200 лабораторни мишки като се симулират ранните стадии на възпаление и невропатична болка. Те са лекувани с еднократно инжектиране или на Derm-BOT, SP-BOT (модифицирана с Р субстанция на ботулин) или на морфин. Поведението на мишките се наблюдава, за да се проследи техният отговор на болката и се изследват действието на ботулиновите съединения.

Спинално-парабрахиални аксони, означени с cSNAP25. Кредит: М. Maiarù

След прилагането на препарата мишката престава да реагира на болка. Важно е да се отбележи, че в този случай лекарството няма ефект върху движенията на мишката, което означава, че не засяга моторните неврони като "изключва" само тези клетки, които изпращат сигнали за болка.

"Както SP-BOT, така и Derm-BOT имат дълготраен ефект както при възпалителен, така и при невропатичен модел на болка, успешно заглушавайки невроните без клетъчна смърт. Бяхме впечатлени, че една малка инжекция е достатъчна, за да спре хроничната болка, причинена от възпаление и увреждане на нерв поне един месец".

"Инжектиран в гръбначния стълб, Derm-BOT облекчава хроничните болки като тези, причинени от увреждане на невроните и избягва неблагоприятните състояния на толерантност и пристрастеност често свързани с повтаряща се употреба на опиоидни лекарства".

"Той не засяга мускулите като ботулиновия токсин, който се използва за намаляване на бръчките, но блокира нервната болка в продължение на четири месеца, без да повлияе на нормалните реакции на болка. Наистина препаратът може да направи революция в терапията на хроничната болка, ако може да го въведем в клиниките, ще отпадне нуждата от ежедневен прием на опиоиди", обяснява съавторът, проф. Стив Хънт (Steve Hunt).

Хроничната болка с "умерена до тежка" интензивност е широко разпространена - засяга 19% от възрастните европейци и милиони хора по света. Това е сериозен социален и медицински проблем, който оказва негативно въздействие върху качеството на живот.

Опиоидите като морфин и фентанил се считат за стандартни за облекчаване на болката, но има малко доказателства, че тяхната дългосрочна употреба е ефективна при лечение на хронична болка. Това се случва, защото тялото изгражда толерантност към многократната употреба на наркотици в дългосрочен план. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !