От пустия Космос до живата микровселена в човешкото тяло на Ratio тази пролет

На 15 юни международни лектори ще участват в десетото издание на форума за популярна наука Ratio

Ratio Последна промяна на 24 май 2019 в 00:00 2489 0

Форумът за популярна наука Ratio отново ще събере на една сцена международни лектори, които ще говорят за наука на достъпен език. Десетото юбилейно издание на формата ще поднесе на публиката изненади от различни сфери на науката.

Гостите ще се впуснат в извънземно приключение с Матю Коб, който ще се опита да отговори на въпроса „Има ли живот другаде във Вселената или сме сами?“ Вселената е огромна и изглежда неизбежно някъде там да има живот - и въпреки това все още нямаме нито едно доказателство за това. Много хора предполагат, че трябва да има живот и другаде, но те не разбират колко малко вероятно е било възникването на интелигентен живот на Земята. Проф. Матю Коб ще докаже, че колкото повече изучаваме живота на нашата планета, толкова по-вероятно започва да изглежда наистина да сме сами - или поне сами в нашата галактика.

Има едно място обаче, в което никога не оставаме насаме – нашите тела. Професор Шийна Крукшанк ще разкрие на публиката микровселената, която се крие в човешкото тяло. Във всеки един момент около 38 трилиона бактерии съжителстват заедно със собствените ни клетки. Тези бактерии заедно с множество други микроорганизми съставляват човешкия микробиом. Промените в него често са свързани с широк спектър от заболявания, в това число и затлъстяването. По време на лекцията гостите на събитието ще научат как можем да манипулираме своя микробиом, така че да извличаме максимална полза от него и защо той е толкова важен за здравето.

Матю Коб е професор по зоология в Университета в Манчестър. Той има над 30 години академичен опит, пише за The Guardian и участва в популярното предаване на BBC Wonders of Life.
Освен че изучава обонянието на червеите, той пише книги за популярна наука. Професор Шийна Крукшанк е имунолог и също идва от Университета в Манчестър. Тя изучава човешката имунна система и по-специално как тя успява да разпознае инфекциозните агенти, докато си “сътрудничи” с полезните микроорганизми, които живеят в телата ни.

Форумът Ratio 2019 ще представи още две теми – лекция на тема „Екстремни лазери“ и дискусионен панел, който ще въведе публиката в дълбините на човешкия ум. Гостите на събитието ще могат да зададат въпросите си към лекторите по време на финалната Q&A сесия, а организаторите са предвидили още изненади по време на почивките между лекциите.

Ratio 2019 - пролет ще се проведе на 15.06.2019 от 10:00 часа в Sofia Event Center. Десетото издание на форума се организира с подкрепата на Telenor. За трета поредна година, събитието се реализира с помощта на програма „Култура“ на Столична община. Повече информация за останалите теми и билети може да намерите на https://ratio.bg/forum2019/

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !