30 септември 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Отдавна изгубен бункер на "тайната армия" на Чърчил е открит в шотландска гора

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 март 2020 в 00:46 53250
Разрез на бетонния бункер. Снимка: FLS/AOC Archaeology

Горски работници повалят дървета в Южна Шотландия, когато забелязват нещо необичайно между корените и папратите - желязна врата. Оказва се, че екипът случайно открива изгубен бункер от времето на Втората световна война, построен, за да приюти най-тайните военни части на Великобритания.

Известни като "тайната армия на Чърчил", тези екипи са корпус от доброволци, натоварени с отбраната на страната в случай на инвазия от хитлерова Германия. Тези допълнителни екипи са тайни военни формирования. Всеки екип от до осем човека се разполага в един от стотици малки бетонни бункери, погребани из страната. Местоположението на тези бункери е толкова добре пазена тайна, че много от тях все още не са открити. 

Горските работници откриват новия бункер през есента в гористите провинции на Юг от Единбург, заровен на 1,3 м под земята в най-дълбоката част, според съобщение от археологическата група AOC, които изучават мястото.

Това изображение показва относителното разположение на бункера под земната повърхност в гората. Кредит: FLS/AOC Archaeology

Бункерът има ламаринен покрив и стени от тухла и бетон с размери около 7 м на 3 м и може да приюти около седем войници за месеци или дори години. Археолозите откриват дървени останки в бункера, които някога може би са били легло и празна консервна кутия, която вероятно е съдържала храна за войниците.

"От исторически записи знаем, че около седем мъже са използвали този бункер и по онова време са били въоръжени с револвери, картечни пистолети, снайпер пушки и експлозиви", разказва пред BBC Мат Ричи (Matt Ritchie), археолог от Управлението по горите и земята на Шотландия (Forestry and Land Scotland (FLS)).

Тези мъже биха действали като автономна партизанска чета при нацистка инвазия, излизайки от тайното си укритие, за да саботират напредването на врага на всяка цена. Членовете на групата са обучени за устройване на засади, убийства, разрушения и в краен случай - самоубийство. Според историка на британската съпротива Малкълм Аткин, животът на всяка такава част е бил едва две седмици. Очаквало се е те да загинат в бой и ако изгледите са били да бъдат пленени, да убият себе си и другарите си с куршуми или бомби. 

Илюстрацията представя ежедневието на войниците в бункера. Кредит: FLS/Alan Braby

Уинстън Чърчил разпределя тези части през 1940 г., въпреки че те никога не се налага да използват своите умения на родна земя. Накрая, когато войната клони към своя край, тези отряди са преразпределени като специални части по време на Десанта в Нормандия според публикацията на BBC. 

Докато археолозите продължават да правят проучвания на новооткрития бункер, мястото ще остане затворено за посещение. И в духа на отряда, живял там, точното му местонахождение няма да бъде разкрито. 

Източник: Live Science - Long-lost bunker belonging to 'Churchill's secret army' discovered in Scottish forest


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.