Отгледаха плацента извън тялото на жена, толкова истинска, че премина теста за бременност

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 ноември 2018 в 00:03 6343 0

Кредит Wellcome Collection gallery

Изследователи успяха да отгледат от клетки на човешка плацента тримерен миниорган, забележително подобен на истинската плацента, който като нея се състои от няколко слоя и даже произвежда хормони.

Това е още един органоид към нарастващия списък от малки, опростени части на човешкото тяло, които учените успяха да отгледат, отбелязва LiveScience.

Според авторите на публикацията в Nature „плацентата в епруветка” е толкова точна, че може да помогне по-детайлно да се изучи в лабораторни условия взаимодействието между организма на майката и ембриона, а също и да се проучат патологиите и нарушенията в развитието на плода свързани с бременността.

Многобройни аномалии в развитието на плода, както и състояния от типа прееклампсия (токсикоза, придружена от ненормално повишаване на налягането) при бременни жени се развиват в резултат на нарушение на функционирането на плацентата. Този орган се образува като в резултат на всрастване на зародишната мембрана на ембриона (трофобласт) в стената на матката. Плацентата осигурява храненето, дишането на плода и неговата защита от майчиния имунитет.

Освен това плацентата произвежда хормони, които са необходими както за поддържане на физиологичния статус на бременността, така и за подготовка за храненето на нероденото бебе. Изследването на патологиите, свързани с плацентата, досега бе затруднено поради липсата на адекватни модели.

Изследователи от Университета в Кеймбридж, водени от Ашли Мъфет (Ashley Moffett), разработиха генетично стабилен триизмерен органоид (трофобласт) върху гелна матрица, която имитира функцията на плацентата през първия триместър на бременността (започва от първия ден на последния менструален цикъл и приключва в последния ден на 13-тата седмица).

В този конфокален образ на миниплацента - направена от плацентни клетки, наречени трофобласти - цветните петна разкриват различни протеини. Centre for Trophoblast Research

Учените демонстрираха, че такъв миниорган може да съществува в лабораторни условия за дълго време (до една година) и може да бъде "разпространяван" чрез прехвърляне на клетките в нова матрица. Като източник на материал за отглеждане на "плацентата в епруветка", изследователите взеха дарителски материал - клетките на плацентата на няколко жени, които заселиха в специална матрица.

Освен това учените трябваше да подберат различни варианти на растежната среда, докато не изберат подходящата комбинация от хормони и фактори на растежа, които гарантират клетъчното деление и диференциация на клетките на матрицата.

Сравнение на клетъчните слоеве в истинска плацента и отгледания органоид. Margherita Y. Turco et al / Nature 2018

Анализът на получения органоид показа, че той е формирал на матрицата истински влакнест трофобласт, с две основни популации клетки:

  1. външен влакнест слой от клетки, които взаимодействат с ендометриума на матката и майчините артерии и
  2. клетки на синцитиотрофобласта, които отговарят за метаболизма и производството на хормони.

Миниорганът също така е в състояние да произвежда хормони - в частност синтезира хорион гонадотропин (hCG), чието откриване в урината е в основата на работата на бързите тестове за бременност. За да се потвърди производството на хормона, авторите на изследването дори са анализирали средата за растеж на миниплацента посредством такъв тест - тестът показа положителен резултат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !