08 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Отгледаха женски гърди в лаборатория

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 юни 2015 в 14:02 35970
Снимка: Haruko Miura/Helmholtz Zentrum Munich

Напълно функционални гърди успешно са "отгледани" в лаборатория. Те могат да бъдат обект за изследване и търсене на лечение на рака на гърдата.

През последните седмици, технологията на изкуственото отглеждане на органи и тъкани прави пробив след пробив. След демонстрацията на изкуствено отгледан крайник на плъх, германска изследователска група, начело с д-р Кристина Шел (Christina Scheel), от изследователския център Хелмхолц в Мюнхен, представят ново постижение.

Млечните жлези у бозайниците са видоизменени от еволюцията потни жлези. Те се вместват в обкръжено със слой мазнини тяло, което се състои от множество от жлезисти алвеоли, изработващи млякото и сложна мрежа от отвеждащи каналчета, стигащи до зърното. Производството на мляко за кърмене е сложен процес, който изисква големи количества енергия и се смята, че след всеки цикъл на кърмене, гърдните жлези се възстановяват за сметка на стволовите клетки.

Германските учени са успели да възпроизведат млечни жлези с пълна система от канали и алвеоли. Интересното е, че различните условия на отглеждане водят до различни резултати. Например при по-плътен гел се стимулира разпространението на инвазивно растяща тъкан, която много прилича на процесите, развиващи се при онкологични заболявания. Същият инвазивен растеж се случва и при развитието на млечните жлези у момичетата.

Предложената технология е проста, а и има достатъчно донори.

"Този технологичен пробив предоставя основа за много изследователски проекти, както тези, които целят да се разбере как клетките на рака на гърдата придобиват агресивни черти, както и да изясни как зрелите стволови клетки функционират при нормална регенерация", казва Кристина Шел, ръководител на изследването.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.