Отказът от пестициди ще спести пари, без загуба на добиви, сочи ново проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 април 2017 в 12:47 4017 0

Кредит Zeynel Cebeci

Почти всички видове земеделски стопанства могат да намалят използването на пестициди при същото количество продукция като потенциално дори спестят пари, изненадващо установи ново мащабно проучване проведено във Франция, съобщи The Guardian.

Повечето фермери днес не си представят земеделие без пестициди, но един скорошен доклад на на експерти на ООН хвърля огромна сянка върху необходимостта от използването на пестициди, наричайки я "мит", поддържан от "агресивен и неетичен маркетинг" на тази индустрия за милиарди долари. Пестицидите предизвикват "катастрофални въздействия върху околната среда и човешкото здраве" и авторите обвиняват производителите пестициди в "системно отричане на вредите". 

Тази идея изглежда се подкрепя от ново изследване, чиито автори анализират на използването на пестициди, производителността и рентабилността на почти 1000 ферми от всякакъв вид в цяла Франция.

Проучването е публикувано в рецензираното списание Nature Plants.

Чрез сравняване на подобни ферми, използващи високи или ниски нива на пестициди, учените установяват неочаквано, че 78% от фермите ще бъдат също толкова печеливши или дори повече, ако намалят употребата на пестициди. А когато става въпрос за инсектициди, нещата стават още по-изненадващи: 94% от фермите няма да претърпят загуби, ако се откажат от инсектицидите, а 40% дори ще произвеждат повече.

"Това е поразително", заяви Никола Мюние-Жола (Nicolas Munier-Jolain) от Националния институт на Франция за изследвания в селското стопанство, един от екипа, провел новото проучване. "Нашите резултати са напълно в съответствие с доклада на ООН" -  добавя той и подчерта, че резултатите на екипа показват, че намаляването на пестицидите е възможно за повечето от земеделците, без да претърпяват загуби.

Все пак, това не означава, че пестицидите трябва просто да бъдат премахнати и всичко ще бъде наред, никой не казва това. Какво подсказва екипът, може да се използват други мерки като сеитбооборот, механично плевене, използване на устойчиви сортове и внимателен избор на датите на засяване, използване на торове. Той смята, че само когато земеделските производители бъдат информирани за възможностите си, ще мокат наистина да направят разликата.

"Ако искаме реално да намалее използването на пестициди, трябва да се даде информация на фермерите с какво да ги заменят", заяви Мюние-Жола. "Това в момента съвсем не е така. Голяма част от консултациите се предоставят от организации, които и продават пестициди, и изкупуват реколтата. Аз не съм сигурен, че основният проблем на тези организации е да се намали количеството на използваните пестициди".

Резултатите от изследването се подкрепят от някои практически доказателства. Швеция например е намалила значително употребата на пестициди, а добивите остават същите, има много фермери, произвеждащи ориз в Индонезия, с подобни резултати. Знаем също така, че вредителите развиват все повече и повече устойчивост към пестицидите, факт, който е причина за все повече и повече загуби всяка година.

Но досега намаляването на употребата на пестицидите не се случва на практика.

Например във Франция, където намаляването на използването на пестициди с 50% бе насрочено за 2018 г. , но е отложено за 2025 г. В момента употребата им се увеличава, вместо да намалява.

В САЩ шефът на Агенцията за опазване на околната среда (EPA) Скот Пруит отказа да забрани един от най-опасните пестициди (хлорпирифос), мярка, която бе в ход в продължение на години. В световен мащаб, светът използва все повече пестициди, вместо по-малко, а това е много тревожна тенденция.

В същото време през март Европейската комисия внесе проект за изменение на нормативните актове, който е на път да забрани най-широко използваните инсектициди в света.

Добрата новина е, че според изводите на проучването, стопанствата, които вече са използвали повече пестициди имат по-голям потенциал за намаляване на използването им без никакви негативни последици.

Намаляването на използването на пестициди е един от най-важните движещи сили за опазване на околната среда и човешкото здраве. Много от химикалите, използвани в пестицидите, са устойчиви почвени замърсявания, чието влияние може да се запази в продължение на десетилетия и влияят негативно върху цялата екосистема - почвата, растенията, които виреят в почвата, животните, които се хранят с растения и т.н. нататък. Те са от същия клас като нервнопаралитичните вещества - органофосфати. При хората пестицидите могат да доведат до остри и трайни здравословни проблеми. Прякото излагане на пестициди е изключително опасно, а изтичането на пестициди може да създаде трайни екологични проблеми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !