Откриха, че китовите акули имат особени предпазни зъбчета върху очите си

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 юли 2020 в 00:54 6512 0

Кредит pixabay

Изследванията на очите на най-големите акули показват, че те са покрити с малки образувания, наречени "кожни зъбчета". Откритието, публикувано в списание PLOS ONE, разкрива как акулите използват този предпазен слой, за да защитят очните си ябълки от наранявания.

Китовата акула, Rhincodon typus, е най-голямата съвременна риба с дължина до 18 м. Тези нежни гиганти се хранят с най-дребните животни в океана - крилът. Подобно на всички акули, те са покрити с кожни зъбчета, които създават допълнитлен слой от V-образни структури върху кожата и намаляват съпротивлението и завихрянията и им позволяват да плуват по-бързо и по-тихо.

Много видове акули имат "трети" клепач, който покрива окото, когато се бият за храна. Но третият клепач далеч не е толкова забележителен, в сравнение със способността на очите на китовите акули да се прибират навътре в главата. Освен това те нямат клепачи, а могат да завъртят цялото око навътре в кухината му.


Отпусната (A) и прибрана (B) фаза на окото на китовата акула. Долу вляво на всеки панел е схематична диаграма, показваща положението и завъртането на окото. Кредит: Tomita T et al., PLOS One (2020)

Учени от Научния център Чурасима в Окинава, Япония, изследват китови акули от аквариум, както и мъртви индивиди, за да проучат по-добре особените им очи. Използвайки широк набор от техники, за да изучат морфологията на защитата на очите им, учените откриват, че акулите имат "бронирани очи". 

Очните зъбчета се различават по форма от кожните, които покриват тялото на акулите, и изглежда служат за повече, освен за обтекаемост. Учените описват, че тези очни израстъци вероятно имат защитна функция, като пречат на окото да страда от издраскване, което може би показва колко важно е идеалното зрение за тези животни. 


Близък план на изнесените, но предпазени със зъбчета очи на китовата акула. Кредит: Tomita T et al., PLOS One (2020)

"Доколкото знаем, очни зъбчета не са откривани при други пластинчатохрили (акули, скатове и др.), включително и при видове, близко свързани с китовите акули", обясняват учените в своето изследване. "Така че изглежда очните зъбчета са уникална характеристика за китовите акули".

Досега се смяташе, че при китовите акули други сетива са по-важни когато става дума за ориентиране в средата им, но тази адаптация показва, че предпазването на очите е по-важно, отколкото се е предполагало. Учените се надяват да продължат да изучават особените очи на тези невероятни животни, описвайки цветовия им обхват, зрителното поле и чувствителността. 

Източник: IFLScience - Whale Sharks Have Tiny Protective "Teeth" On Their Eyeballs

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !