Откриха древни вулкани, изригващи изпод леда на Марс

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 май 2016 в 13:35 3331 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/JHUAPL/ASU

Преди милиарди преди години изпод ледената покривка на южния полюс на Червената планета са изригвали вулкани, според представените нови данни от апарата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter.

Откриването на тези вулкани потвърждава наличието на обширни ледени области на древен Марс. Това добавя също информация за околната среда, комбинацията от топлина и влага, която може да осигури благоприятни условия за микробен живот.

Шеридън Екис (Sheridan Ackiss) от Университета Пердю (Уест-Лафайет, щат Индиана) и екипът му с помощта на спектрометъра за минерално картографиране от орбиталния апарат изследват състава на повърхността в странно текстурирания район на южния Марс наречен Sisyphi Montes. Районът е осеян с планини с плоски върхове. Други изследователи вече са забелязали приликата на тези куполи с формата на вулканите на Земята. 

"Камъните разказват истории. Проучването на скалите, може да разкрие как се е образувал вулкана или как се е променял с течение на времето. Бих искал да знам каква история ще ни разкажат скалите на тези вулкани" - разказва Екис.

Източник: НАСА / JPL-Caltech / JHUAPL / ASU 

Когато един вулкан започва да изригва под слой от лед на Земята, бързо генерираната пара обикновено води до експлозия, ударната вълна минава през леда и изхвърля пепел високо в небето. Например през 2010 г. изригването на вулкана, покрит с ледник Ейяфятлайокутл в Исландия разстрои въздушния транспорт в цяла Европа в продължение на седмица. Типичните минерали, които се получават в резултат на активността на ледените вулкани на Земята, са зеолити, сулфати и глина. Именно същите минерали е установило новото проучване в планините в областта Sisyphi Montes, изследвани с помощта на спектрометра CRISM.

Областта Sisyphi Montes се простира от 55 до 75 градуса южна ширина. Някои от местата, които имат формата и състава, съответстващи на подледникова вулканична дейност, са разположени на 1600 километра от сегашната южна полярна ледена шапка на Марс, която е с големина от около 350 км.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !