Откриха физически следи от земетресение, описано в Библията (видео)

Катастрофата е станала в Йерусалим преди 2800 години

Ваня Милева Последна промяна на 10 август 2021 в 00:06 12831 0

Първият стих от Книгата на пророк Амоса гласи, че събитията, които разказвачът планира да предаде, са се случили „две години преди земетресението, когато Озия беше цар на Юдея“. Кредит: Israel Antiquities Authority via Facebook

Археолози са открили в Йерусалим следи от щети по сгради и керамика, които може да са причинени от огромно земетресение от осми век пр. н. е., споменато в библейските книги на пророците Амос и Захария.

Разкопките, водени от Израелската служба за антиките (IAA) и фондация "Ир Давид", откриват слой, съдържащ руините в източноерусалимския квартал Силуан, съобщава израелското издание Haaretz. Констатациите допълват доказателствата за станалото земетресение, открити по-рано на други места в Израел и на морското дъно на Мъртво море.

Изследователите заявяват, че проверили други възможни обяснения за разрушенията, включително пожар, но не са открити пепел или други доказателства, предполагащи, че градът е бил изгорен по това време. Те също така разглеждат и възможността разрушението да е изолирано на едно място.

„За да докажем, че това не е обхваща само една сграда, претърпяла изолирана повреда, ние я сравнихме с други места, както в Йерусалим, така и на други места, където също виждаме този слой, за да можем да установим връзката и да докажем че това не е изолирано събитие, а по-скоро нещо разпространено“, разказва пред Haaretz Джо Узиел (Joe Uziel), археолог от IAA.

Библейските разкази разглеждат земетресението като еталонно събитие, както хората днес биха могли да използват началото на пандемията COVID-19, за да ситуират историите във времето, обяснява Аманда Боршел-Дан (Amanda Borschel-Dan) в Times of Israel.

В първия стих на Книгата на пророк Амос се разказва, че събитията, които разказвачът планира да предаде, са се случили „две години преди земетресението, когато Осия беше цар на Юдея“. (Смята се, че цар Осия е управлявал в средата на осми век.) Векове по-късно авторът на Книгата на Захария предсказва бъдещо земетресение с предупреждението „Ще избягате, както сте бягали от земетресението в дните на цар Осия на Юдея".

„Разрушителни земетресения в Йерусалим са възможни, както показва добре документираното земетресение от 1927 г.“, разказва за Times of Israel Израел Финкелщайн (Israel Finkelstein), археолог от Университета на Тел Авив, който не е участвал в новото изследване. „... Ранният слой на книгата на Амос включва материали, които се отнасят до осми век и следователно е възможно разрушително земетресение да остави силно впечатление и да е записано.“

Изследователите открили останки от инструменти, очевидно разбити от древно земетресение. Кредит: Eliyahu Yanai / City of David

Работата, проведена от Финкелщайн и колегите му в древния град Мегидо, на около 80 мили !?? северно от Йерусалим, откри доказателства за земетресение от подобен период. Както Рут Шустер докладва за Haaretz през 2019 г., този екип описва „наклонени стени и колони, огънати и изкривени стени, счупени строителни камъни, хлътнали подове, втечнен пясък, срутване на кирпичени тухли и изгорели останки“.

Археолозите описват и обекти със слоеве отломки от средата на осми век в Хасор и Акре - и двете разположени на север от Мегидо - и югозападно от Йерусалим в Лахиш.

Изследователите преди това са използвали въглерод-14 датиране на органични вещества, за да намерят доказателства за сеизмична активност в района на Мъртво море. Резултатите им показват, че през осми век може да са се случили два големи труса, като единият е станало между 861 и 705 г. пр. н. е., а другото между 824 и 667 г. пр. н. е.

Според изявление Узиел и Ортал Калаф, директори на разкопките за IAA, пълния набор открития ще бъдат представени пред обществеността в Института Мегалим в града на Давид на 2 септември.

Източници:

Researchers Find Physical Evidence of Earthquake Described in Old Testament, Smithsonian magazine

Archaeologists unearth 1st Jerusalem evidence of quake from Bible’s Book of Amos, Times of Israel

Evidence of Biblical Earthquake Uncovered by Israeli Archaeologists in Jerusalem, Haaretz

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !