Откриха гигантски следи от динозавър на тавана на пещера във Франция

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 април 2020 в 00:11 7499 0

Кредит Remi Flamant via Jean-David Moreau et al./ Journal of Vertebrate Paleontology 2020

Галерията в пещерата Кастелбук, в която са открити отпечатъците.

Учени откриват наскоро праисторически отпечатъци от огромен динозавър на тавана на пещера във Франция. Не, динозавърът не е се е разхождал с главата надолу, въпреки че това откритие показва колко богати праисторически доказателства още чакат да бъдат открити.

Изследването е публикувано в списанието Journal of Vertebrate Paleontology и учените от Университета на Бургундия Франш-Комте описват откриването на три динозавърски следи по време на експедиция в пещерата, подобна на лабиринт, Кастелбук под платото Кос Межан в Южна Франция.

Следите, датирани на 166 до 168 милиона години, са изключително добре запазени с отпечатъци от пръстите, стъпалата и дори ноктите. С удивителната дължина от 1,25 метра, тези отпечатъци принадлежат на някой от най-големите динозаври на света. 

Не е ясно от кой вид завроподи са оставени следите, защото датират от средата на юра, когато еволюцията на завроподите е неясна. Въпреки това, размерът на отпечатъците предполага, че може да са принадлежали на титанозаври, разнообразна група завроподи с дълъг врат, която включва и най-големите животни, съществували някога, високите 37 метра Patagotitan, живели в Южна Аржентина.

Но как тези гигантски отпечатъци са се оказали на тавана на пещерата? Някога, когато завроподите са бродили по Земята, мястото се е намирало на повърхността, но геологичните процеси са погребали седиментите в хода на изминалите милиони години. В следствие на тези процеси, формирали пещерата, отпечатъците са се оказали на тавана й.

Достигането до този участък от пещерата днес е доста по-трудно. Следите се намират на около 500 м под земната повърхност и са достъпни само след преминаване на мрежа от галерии, които често се наводняват от дъждовете. Както отбелязват учените, откриване на динозавърски следи в такава среда е изключително рядко, но предполага, че оскъдно изучените пещери по света може да съдържат повече палеолитни съкровища, отколкото е очаквано.

"Това откритие демонстрира огромният потенциал на дълбоките карстови пещери, които могат понякога да предложат по-големи и по-добре запазени повърхности, отколкото оголените отвън", смятат авторите на изследването.

Източник: IFLScience - Giant Dinosaur Footprints Found On The Roof Of A Cave In France

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !