Откриха кост в сърцата на шимпанзетата

Ваня Милева Последна промяна на 15 юни 2020 в 00:00 2714 0

Експерти от Нотингемския университет са открили, че някои шимпанзета имат кост в сърцето си, което би могло да е жизненоважно за тяхното здраве и опазване. Кредит: Rutland

За първи път са открити кости с размер няколко милиметра в сърцата на шимпанзета.

Изследователите ги описват в три индивида, държани в плен и страдащи от миокардна фиброза. Както отбелязват авторите на статията в Scientific Reports, може би именно болестта е довела до появата на необичайните новообразувания. Не може да се изключи обаче, че костиците в сърцето са част от нормалната анатомия на шимпанзетата както е при семейство Кухороги, сред които са добре познатите домашни животни като говеда, овце и кози.

Въпреки че държането на маймуни в зоологически градини и разсадници често е критикувано като неетично, много експерти го смятат за важен компонент от защитата на видовете. Въпреки това, дори те признават, че осигуряването на горилите, шимпанзетата и орангутаните на всички условия за дълъг живот и редовно размножаване е много трудно. Често живеещи в плен, човекоподобните маймуни страдат от сериозни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания. Например сърдечните проблеми са установени при 77 % от възрастните шимпанзета (Pan troglodytes), починали в американските зоологически градини от 1990 г. до 2003 г.

За съжаление сърдечно-съдовите заболявания на човекоподобните маймуни остават слабо изучени, което означава, че средствата за справяне с тях са ограничени. В търсене на нова информация по тази тема, изследователски екип, ръководен от Катрин Рутланд (Catrin Sian Rutland) от Университета в Нотингам, реши да изследва сърцата на шимпанзетата с помощта на компютърна микротомография с рентгенови лъчи.

Учените сравняват структурата на запазените във формалин сърца на 16 шимпанзета от европейски зоологически градини, починали по естествени причини. Повечето от тях са страдали от идиопатична фиброза на миокарда, най-често срещаното сърдечно-съдово заболяване при шимпанзетата, което води до аритмии и спиране на сърцето.

Анализът разкри области с повишена плътност в седем сърца. След като ги проучват по-детайлно, изследователите стигат до извода, че в три от тях имат малки костици с дължина няколко милиметра, а четвъртата костица се състои от хиалинов хрущял. Две от костите са назъбени, докато третата - не. В тъканите около тези образувания е повишена концентрацията на колаген.

Сърдечни кости (os cordis) е характерна анатомична особеност при кухорогите бозайници (Bovidae). Те са описани и за представители на семейството Камилови (Camelidae) и речните видри (Lutra lutra). Сърдечният хрущял (sartilago cordis) е по-често срещан - някои месоядни бозайници, прасета, гризачи и змии ги имат. При шимпанзетата обаче преди това не са откривани нито кости, нито хрущял в сърцата им.

Ролята на такива новообразувания е още обект на дискусия. Предполага се, че поне при кухорогите, видрите и гризачите, костните и хрущялните структури в сърцето са необходими за правилното му функциониране. Но при домашните кучета (Canis lupus familiis), котките (Felis silvestris catus) и някои други видове се забелязва връзка между тези новообразувания и сърдечните заболявания.

Изследователите са склонни да заключат, че при шимпанзетата се появяват необичайни структури в сърцето поради увеличеното натоварване върху него в резултат на заболяването. Всички индивиди, в които са открити кости и хрущяли, страдат от фиброза на миокарда в по-тежка форма от техните роднини. Въпреки това, не може да се изключи напълно, че осификацията в сърцето може да бъде част от нормалната анатомия на шимпанзетата.

Шимпанзетата са най-близките роднини на хората, затова новите данни за тяхната анатомия са важни и за нас. При хората са неизвестни случаи на кости в сърцето, а хрущял е наблюдаван само два пъти в сърцата на внезапно починалите бебета. Въпреки това, може би са много по-често срещани.

Справка:

Sophie Moittié, Kerstin Baiker, Victoria Strong, Emma Cousins, Kate White, Mátyás Liptovszky, Sharon Redrobe, Aziza Alibhai, Craig J. Sturrock, Catrin Sian Rutland. Discovery of os cordis in the cardiac skeleton of chimpanzees (Pan troglodytes). Scientific Reports, 2020; 10 (1) DOI: 10.1038/s41598-020-66345-7

Източник:

A rare heart bone is discovered in chimpanzees, University of Nottingham

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !