24 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха "най-доброто място за живеене извън Слънчевата система" (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 април 2017 в 13:01 98561
Планетата LHS 1140b до своята звезда (концепция на художник). Изображение: ESO/spaceengine.org

Една екзопланета в орбита около червено джудже в съзвездието Кит, на 40 светлинни години от Земята, може да е притежател на титлата "най-доброто място за живеене извън Слънчевата система", съобщава сайтът на Европейската южна обсерватория (ESO).

Резултатите ще се появят днес, 20 април 2017 в брой на списание Nature.

Планета се нарича LHS 1140b и принадлежи към класа "суперземя" и се намира в обитаемата зона на бледата звезда - червено джудже LHS 1140

Планетата е малко по-голяма и много по-масивна от Земята и вероятно е запазила голяма част от своята атмосфера. Тя е "транзитира", т.е. вижда се от Земята как преминава през диска на звездата си, което я прави една от най-вълнуващите бъдещи цели за атмосферни изследвания.

LHS 1140 се намира в съзвездието Кит. Изображение: Nature

Червените джуджета са много по-малки и по-студени от Слънцето и въпреки че LHS 1140b е десет пъти по-близо до своята звезда, отколкото Земята е до Слънцето, тя получава около двойно по-малко слънчева светлина от своята звезда, отколко Земята и затова се намира в средата на обитаемата зона. Орбитата се вижда леко наклонена от Земята и когато екзопланетата минава пред звездата си блокира малко от нейната светлина на всеки 25 земни дни.

A temperate rocky super-Earth transiting a nearby cool star. Nature, 2017

"Това е най-вълнуващата екзопланета, която съм виждал през последното десетилетие", заяви водещият автор на Джейсън Дитман (Jason Dittmann) от Харвард-Смитсониън център за астрофизика (Кеймбридж, САЩ). "Едва ли можем да се надяваме на по-добра цел за решаване на една от най-големите задачи в областта на науката - търсене на доказателства за живот извън Земята".

"Настоящите условия на червеното джудже са особено благоприятни - LHS 1140 се върти по-бавно и изпуска по-малко високо енергийно лъчение от други подобни ниско масивни звезди", обяснява членът на екипа Никола Астудийо-Дефру (Nicola Astudillo-Defru) от обсерватория Женева, Швейцария.

Планетата LHS 1140b до своята звезда (концепция на художник). Изображение: M. Weiss/CfA

За да може на планетата да съществува живот във формата, която познаваме, на повърхността й трябва да има течна вода, а около нея трябва да има атмосфера. В този случай, големите размери на планетата означават, че повърхността й в продължение на милиони години е била покрита с океан от магма, който би наситил атмосферата с водни пари. И сега, когато звездата-майка отдавна е преминала в спокойно състояние, тези запаси напълно е възможно да са довели до появата на океани върху повърхността на планетата.

Астрономите смятат, че възрастта на планетата е най-малко пет милиарда години. Диаметърът й е около 1,4 пъти по-голям от Земята - почти 18 000 километра. И тъй като масата на планетата с около седем пъти по-голяма от тази на Земята, а оттам и нейната плътност е много по-висока, се оказва, че новата екзопланета се състои от скали и има плътно желязно ядро.

Очаква се скоро космическият телескоп Хъбъл  да започне наблюдения на новата планетна система. Това ще позволи по-ясно се прецени възможното съществуване на живот там.


Boa
Рейтинг : 12797
20.04 2017 в 17:02 1
+ 4
- 10
Явно е че тази планета е посочена неслучайно /от някой умен човек/ за да бъде евентуално ползувана като убежище от нашите
деца и внуци /когато ние няма да бъдем между живите/, за
да се спасяват един ден от наследниците на Бойко, Цветанов,
Л.Павлова, Москов, Кунева и Радан и цялата днешна кохорта от политици !
Защото аз не виждам кой ще подмени и свали от политическата сцена
в България, тази престъпна управляваща шайка в близките 100 години . . .
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.