Откриха най-древните фосилни следи от краката на животни на Земята

Възрастта на вкаменелостите се оценява на 550 милиона години

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 юни 2018 в 14:02 9834 0

Кредит NIGP

Следи и бразди, изкопани в Едиакарската формация Даннин,

На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг остави първия човешки отпечатък върху Луната. Но кога животните са оставили първия отпечатък на Земята?

Наскоро международен изследователски екип съобщи, че е открил в устието на река Яндзъ, Китай, фосилни отпечатъци от животински крайници в периода на Едиакарий (преди около 635-541 милиона години). Това се смята за най-ранният запис на животински фосилни отпечатъци, подчертава phys.org.

Изследването е публикувано в Science Advances на 6 юни 2018 г.

Палвонтолозите провеждат разкопки в околностите на река Яндзъ, в скалната формация Данин, образувана на дъното на първичния океан преди около 550-540 милиона години.

Билатералните (двустранно симетрични) животни като членестоногите и прешленестите червеи, имат сдвоени придатъци и са сред най-разнообразните животни днес и в геоложкото минало. Често се предполага, че са се появили внезапно по време на Камбрийския взрив преди около 541 до 510 милиона години, въпреки че отдавна се подозира, че еволюционният им произход се корени в Едиакарския период.

До сегашното откритие обаче от периода Едиакарий не бяха откривани никакви животински фосили от някакви придатъци.

Три от многото интересни изкопаеми животни от периода Едиакарий. Отляво надясно са Tribrachidium, Cyclomedusa и Dickinsonia.

Изследователите от Нанкинския институт по геология и палеонтология на Китайската академия на науките и Вирджинския политехнически институт в САЩ откриват на повърхността на тези варовиковите скали изключително необичайни структури - особени "дупки", тунели, както и линии от два успоредни реда отпечатъци, подредени в серии или повтарящи се групи и други вдлъбнатини. След това учените анализират формата на тези образувания и ги сравняват със следи от трилобити и други камбрийски животни.

Характеристиките на следите показват, че са били направени от билатерални животни със сдвоени придатъци, с които животното е местело тялото си в утайката на дъното. Следите изглежда се свързват с дупките, което предполага, че животните може периодично да са се закопавали в седиментите и са се разхождали, може би, за да търсят кислород и храна по своеобразните "килими" от цианобактерии, покривали тогавашните плитководи басейни.

Реконструкция на морското дъно на плитководните едиакарски басейни. 

Тези следи от вкаменелости представляват едни от най-ранните известни доказателства за животински "крайници" и отместват датировката на най-ранните фосилни следи от животни от ранните камбрийски до късния едиакарския период. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !