Откриха най-големия кратер на Земята от последните 100 000 години

Ударният кратер е вторият открит в Китай

Ваня Милева Последна промяна на 01 март 2022 в 10:10 19142 0

Сателитна снимка на новооткрит ударен кратер в североизточен Китай
Кредит: изображение от Земната обсерватория на НАСА, използвайки данни от сателита Landsat от Геоложката служба на САЩ.

Кратер с форма на полумесец в Североизточен Китай държи рекорда като най-големият ударен кратер на Земята, образуван през последните 100 000 години.

Преди 2020 г. единственият друг ударен кратер, открит някога в Китай, е открит в крайбрежната провинция Ляонин, съобщава в изявление на Земната обсерватория на НАСА. След това, през юли 2021 г., учените потвърждават, че геоложка структура в планинската верига Малък Син'ан се е образувала в резултат на космическа скала, ударила Земята.

Екипът публикува описание на новооткрития ударен кратер през същия месец в списание Meteoritics and Planetary Science.

Кратерът Илан (Yilan) е с размери около 1,85 километра и вероятно се е образувал преди около 46 000 до 53 000 години въз основа на радиовъглеродното датиране, получено от органични остатъци и сажди, открити в слоеве от седименти, покриващи разбитата гранитна скала. Изследователите са събрали тези проби от седимент, като са извадили сондажно ядро ​​от центъра на кратера, съобщава Forbes.

Под повече от 100 метра слоести езерни и блатни седименти лежи близо 320-метрова плоча от брекчиран гранит (гранит, съставен от много скални фрагменти, споени заедно от застинала магма), установи екипът. 

Изследователите смятат, че скалата е била разбита на парчета от мощен сблъсък. Разтопените и кристализирали отново гранитни късове предполагат, че скалата е била бързо нагрята до над 1200 градуса и впоследствие охладена на мястото на удара.

Петрографските изследвания на неразтопените гранитни късове в брекчиирания гранит показват наличието на минерали като "шоков" кварц - кварцови кристали с ясно изразен модел на успоредни, равнинни пукнатини, резултат от ударни вълни, преминали през скалата.

Екипът също така открива капковидни стъклени фрагменти и парчета стъкло, пробити с малки дупки, направени от газови мехурчета - тези характеристики също показват, че там се е случил удар с висока интензивност, уточнява НАСА.

Част от южния ръб на кратера Илан липсва, така че геоложката структура изглежда с форма на полумесец отгоре, съобщава Global Times. Такива ударни кратери с форма на полумесец са относително рядкост на Земята, разказва Чън Мин (Chen Ming), един от авторите на статията и научен сътрудник от Института по геохимия в Гуанджоу.

През октомври 2021 г. спътникът Landsat-8 засне поразителна снимка на северния ръб на кратера и учените сега разследват как и кога южният ръб е изчезнал.

Учените откриха метеоритен кратер с форма на полумесец в провинция Хейлундзян в Североизточен Китай, за който се твърди, че е най-големият кратер от удар на метеорит със Земята, по-млад от 100 000 години. Откритието е публикувано в изследователска статия в научното списание Meteoritics & Planetary Science на 29 юли, в съавторство с китайски учени от Института по геохимия Гуанджоу, Китайската академия на науките и учени от Виенския университет в Австрия. Снимка: Sina Weibo

Кръстен на близкия град Илан, кратерът Илан се смята, че се е образувал преди около 47 000 до 53 000 години . Въз основа на тази млада възраст е напълно възможно ударът на 100-метровия метеорит да е бил наблюдаван от хора, живеещи в Сибир и Азия по това време.

До момента на Земята са открити около 190 потвърдени ударни кратера. Най-старите структури са на възраст 2 милиарда години. Вероятно е имало много повече в миналото, но ерозията и тектоничната активност са унищожили повечето следи от каквото и да е въздействие върху Земята. Само Луната е осеяна с 30 000 кратера. Смята се, че няколко кратера са погребани под по-млади седименти или ледени шапки или са скрити в океана.

„Последните“ ударни кратери на Земята са 100-километровият кратер Попигай в североизточен Сибир и 85-километровият залив Чесапийк във Вирджиния, и двата датирани на около 35 милиона години. 24-километровият ударен кратер Риес в Германия е датиран на 14 милиона години. Ротер Кам е кратер в Намибия с диаметър 2,5 км и възраст 3,7 милиона години. Кратерът Улф Крийк в Западна Австралия, образуван преди около 300 000 години и с диаметър 0,8 км.

През 2018 г. бе обявено откриването на два около 30 км широки кръгови басейна под ледника Хайавата, Гренландия,. Въз основа на дебелината на леда и скоростта на ледена ерозия, възможните кратери се оценяват на възраст над 100 000 години, но произходът на въздействието остава непотвърден. Кратерът Теноумер в Мавритания, голям кратер с диаметър около 1.8 км, образуван преди по-малко от 30 000 години, е обявен за рухнал вулкан.

По-рано най-скорошният потвърден кратер от удар е известният метеорен кратер в Аризона, създаден преди около 49 000 до 50 000 години, с диаметър 1,2 км - малко по-малък от кратера Илан. Единственият друг потвърден ударен кратер в Китай е кратерът Сиуйен (Xiuyan) в провинция Ляонин, с диаметър 1,8 км и неизвестна възраст.

Справка:

Yilan crater, China: Evidence for an origin by meteorite impact
Ming Chen,Christian Koeberl,Dayong Tan,Ping Ding,Wansheng Xiao,Ning Wang,Yiwei Chen … 
Meteoritics and Planetary Science, https://doi.org/10.1111/maps.13711

Източници:

Scientists uncover the largest crater on Earth under 100,000 years old
Nicoletta Lanese, Live Science.

Largest Most ‘Recent’ Meteorite Impact Crater On Earth Found In China
David Bressan, Forbes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !