Откриха най-старите фосили на растения досега - на 1.6 млрд години

Антония Петрова Последна промяна на 15 март 2017 в 11:00 5335 0

Откриха фосили на най-старото растение, които показват, че многоклетъчният живот вероятно е започнал най-малко преди 1,6 милиарда години, съобщава New scientist.

Вкаменелостите на червени водорасли са открити в скалите на Читракут, централна Индия, закрепени в подложки от цианобактерии, наречени строматолити. "Показахме с голяма вероятност, че растенията имат история с 400 милиона години по-стара от досега известната", изтъква Стефан Бенгтсон (Stefan Bengtson) от шведския Музей по естествознание в Стокхолм. 

Неговият екип е открил отчетливи клетъчни структури вътре във вкаменелостите на червени водорасли, които са еукариотни, което означава, че имат сложни клетки като растенията и хората. Открити са и тромбоцити, които могат да са ранни хлоропласти - клетъчни органели, в които се извършва фотосинтезата. 

Откритието е публикувано в PLOS Biology.

Ранното развитие на многоклетъчни еукариотни организми е спорно поради недостиг на вкаменелости по-стари от 1 милиард години. Ако новите разкрития и датиране на фосилите са правилни, теорията за ранен сложен живот на Земята ще трябва да бъде поправена. "Дървото на живота ще трябва да бъде градуирано отново", коментира Бенгтсон. 

Всъщност първите следи от живот на Земята се изчисляват на няколко милиарда години, но обикновено те са бактерии. Те много трудно се откриват и още по-трудно да се разграничат от неорганичните структури, така че този период от време, обикновено се нарича Криптозой - скрито време, таен живот.

Многоклетъчните макроорганизми изглежда идват много по-късно, ознаменувайки появата на периода Фанерозой - времето на явния, видим живот. Традиционно неговата долна граница се счита за началото на периода Камбрий.

От време на време в седиментните скали на Криптозоя се откриват останките на ранни многоклетъчни еукариоти, които карат учените да преправят и датират дървото на живота. Досега най-старите образци на червени водорасли се смятаха, че са отпреди 1,2 милиарда години. Новите индийски фосили са с още 400 милиона години по-стари. "Времето на видимия живот" изглежда, че е започнал много по-рано, отколкото си мислехме", - заяви Бенгтсон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !