Oткриха неизвестно викингско селище в Новия свят от сателит

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 април 2016 в 09:33 8082 0

Археологът Сара Паркак (Sarah Parcak) от Университета на Алабама в Бирмингам намери ново селище на викингите в южната част на остров Нюфаундленд, в местността Пойнт Роузи (Point Rosee). Преди това бе известно само едно викингско селище в северната част на острова. 

Паркак открива местонахождението на останките на древните сгради с цифров анализ на сателитни снимки на района, съобщава ЕxtremeТech.

Вече е общоприето, че първите европейци, които стигат до Северна Америка, са викингите в края на 10-ти век от н.е., около 986 ​​година - 500 години преди Колумб.

През 1960 г. е открито първото археологическо доказателство, потвърждаващо истинността на "Сагата за Ерик Червенокосия" в село Л’Анс-о-Медоуз в Нюфаундленд. Викингите наричали новооткритата от тях земя Винланд.

Сара Паркак е от т. нар. космически археолози. Това е най-съвременната тенденция в тази наука, която използва сателитни снимки, за анализиране на характеристиките на повърхността на планетата. Често такъв анализ помага да се намерят следи от руините на древни селища. Дори ако са погребани под слой почва, руини влияят на задържането и преразпределението на влагата в нея и по този начин косвено - върху характера на разпределението на растителността на повърхността. Компютърен анализ и визуалната проверка на снимки с висока разделителна способност помагат за откриването на такива отклонения.

Пример на сателитно изображение, с каквито работи Паркак.

Сара Паркак е египтолог и доцент от катедрата по археология и използвайки този метод вече е намерила през 2011 г. в Египет 17 изгубени пирамиди, повече от 1000 гробници и 3100 древни селища с помощта на инфрачервени сателитни снимки. Тя и нейният екип са успели да открият по-рано невидими съоръжения, включително и улици с много къщи, гробници и пирамиди. След анализа на сателитните изображения екип от френски археолози провеждат разкопки на тези места и потвърждават, че изводите на Паркак.

Сара Паркак пред сателитната снимка на древноегипетския "загубен" град.

Откривайки мястото на предполагаемото селище на викингите, екипът на Паркак започна разкопки и с помощта на магнитометър попада на 14 килограма желязна шлака, която показва, че на това място викингите са произвеждали оръжия и инструменти.

Досега не бе известно дали викингите наричат ​​Винланд само остров Нюфаундленд или са достигнали и континенталната част на Канада. 

Съвременните изследвания показват, че Л’Анс-о-Медоуз е място със съоръжения за ремонт на кораби и стартова точка за още експедиции, а не основно селище. Откриването на значително количество желязна шлака в Пойнт Роузи може е свидетелство за местоположението е друго селище със специфично производство (този път за топене на желязо, а не ремонт на плавателни съдове и пристанище), а това може да означава, че основното селище на викингите за цялата експедиция е наблизо.

Така или иначе, откриването на ново селище окуражава археолозите и дава надежда за нови интересни находки, с които ще могат да разширят знанията ни за историята на древните народи.

По-рано съвместната работа на археолози от университета в Харвард и Масачузетския технологичен институт през 2012 г. с помощта на собствена методика за обработка на сателитни снимки, позволи да се открият в североизточна Сирия няколко хиляди неизвестни досега селища, най-старото от които е нат осем хиляди години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !