Откриха неочаквана причина за изригването на вулкана Килауеа на Хаваите

В началото на май 2018 г. започна поредица от изригвания по източната част на вулкана. Земетресенията предшестваха дейността и я съпътстваха.

Ваня Милева Последна промяна на 23 април 2020 в 09:00 7694 0

Потоци лава по време на изригването на вулкана Килауеа на Хаваите през 2018 г. Кредит: U.S. Geological Survey

Изригването на вулкан Килауеа на Хаваите през 2018 г. може да е причинено от обилни дъждове, твърдят учените в проучване, представено в списание Nature. Получените данни показват, че при оценяване на вулканичната опасност трябва да се вземат предвид и валежите.

„Известно е, че проливните дъждове провокират сеизмични явления и могат да повлияят на вулканичната активност. Наблюденията за такива ефекти обаче са ограничени само до подземната част на вулкана и не е ясно дали валежите могат да активират дълбокото движение на магмата. Изригването на вулкана Килауеа беше сложно и многоетапно, но причината му все още е загадка. От май до август 2018 г. над него се отвориха над 20 пукнатини, на върха бяха регистрирани експлозивни изригвания и бяха открити срутени калдери“, твърдят авторите на изследването.

Имаше няколко месеца необичайно големи валежи преди изригването на Хаваите. Използвайки сателитни данни, както и моделиране, учените показаха, че те могат да достигнат до недрата на вулкана, като повишат налягането в порите до най-високото си ниво за последните 50 години  и по време на изригването. Това отслаби структурата на Килауеа и позволи на магмата да излезе на повърхността.

„Изригване се случва, когато налягането в магмената камера е достатъчно високо, за да унищожи околните скали и магмата започва да се движи на повърхността“, отбелязват авторите на изследването.

Вулканът Килауеа в Хавай - поглед от Международната космическа станция. Кредит: NASA

Освен това статистически анализ на активността на вулкана през годините показа, че след 1790 г. почти 60% от изригванията са настъпили през дъждовния сезон, въпреки че е много по-кратък от сухия сезон. Това предполага корелация между валежите и изригванията на Килауеа през цялата история.

„Знаехме, че промените във водното съдържание в недрата на Земята могат да провокират земетресения и свлачища. Сега знаем, че това може да причини и изригвания на вулкани. Под натиска на магмата мокрите скали се чупят по-лесно от сухите. Това е толкова просто“, обясниха авторите на изследването.

Учените подчертават, че ако този процес провокира изригването на Килауеа, то най-вероятно той играе важна роля в активността на други вулкани.

Справка: Extreme rainfall triggered the 2018 rift eruption at Kīlauea Volcano
Jamie I. Farquharson & Falk Amelung, DOI: https://doi.org/10.1038/s41586-020-2172-5

ИзточникStudy Suggests Rainfall Triggered 2018 Kīlauea Eruption, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !