03 август 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха непокътнат череп на Тиранозавър Рекс (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 август 2016 в 11:26 173350
Палеонтолозите подготвят за изваждане на черепа на Тиранозавър Рекс от разкопките в северната част на Монтана и за транспортиране до музея Бърк в Университета на Вашингтон. Снимка: Dave DeMar/Burke Museum/University of Washington

Вкаменена глава на Тиранозавър Рекс (Tyrannosaurus rex) с височина от 1.2 метра, заедно с неговите страховити зъби са извадени в почти идеално състояние от известното "динозавърско гробище" - формацията Хел Крик в щата Монтана, съобщава Science Daily.

Черепът е на възраст 66.3 милиона години и е една от 15-те глави на Тиранозавър Рекс, които са намерени почти непокътнати. 

Намерени са и други фосили от динозавъра - кости от гръбначния стълб, таза и ребрата. Всички заедно съставят 20% от костите на скелета, но експерти смятат, че те ще намерят още.

Огромни череп постепенно е издълбан от скалата и след това транспортиран до музея Бърк в Сиатъл в защитен слой гипс. Заради вълнението от музея са решили да изложат черепа както е в гипсова обвивка. Специалистите ще отделят изкопаемите кости от гипса до октомври, а през 2019 г. черепът на Тиранозавър рекс ще е един от експонатите при откриването на Новия музей Бърк.

В разкопките взеха участие 45 души. Първите кости на динозавъра (прешлени) са намерени от двама доброволци - Люк Тафтс (Luke Tufts) и Джейсън Лав (Jason Love). В тяхна чест този Тиранозавър рекс е наречен "Рекс на Тафтс-Лав" (Tufts-Love Rex). 

Въз основа на размера на неговия череп, палеонтолози смятат, че този динозавър е около 85% от размера на най-големия Т. рекс, намерен до момента. Тиранозавърът Тафтс-Лав по размер е колкото автобус. На ръст тиранозавърът е бил 4,5 до 6 метра. Дължината на динозавърът достига 12 метра. Гигантското влечуго е било на 15-25 години в момента на смъртта си. Най-вероятно е паднал в реката и се е удавил. Всъщност, той може да е загинал някъде другаде, а след това по-късно да е отнесен в реката по време на наводненията.

Все още е неизвестно дали динозавърът е мъжки или женски, но изследователите ще разберат, когато намерят повече кости.

Тиранозавърът Тафтс-Лав е живял преди 66.3 милиона години, в края на периода Креда, малко преди времето на масовото измиране на границата на периодите Креда-Палеоген преди 66 милиона години. Палеонтолозите са определи, че Тафтс-Лав е живял в самия край на Креда тъй като е намерен в долната част на хълма, а горният скален слой на този хълм бележи последващото масово измиране.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.