Откриха носорог драконов гущер, изгубен за науката повече от 100 години

Индонезийските гущери на Модилиани са яркозелени, но могат да променят нюансите си като хамелеон

Ваня Милева Последна промяна на 10 юни 2020 в 09:50 8493 0

Забележим с рога, който стърчи от носа му, през 2018 г. в горите на Северна Суматра, Индонезия, е намерен жив гущер на Модиляни. Видът за последно е забелязан през 1891 г. Кредит: Putra et al., 2020

За първи път учените успяха да наблюдават на свобода рядък индонезийски гущер, който досега бе известен само от един-единствен екземпляр, попаднал в музей през 19 век.

Загадъчният гущер е донесен в Европа от Елио Модилиани (Elio Modigliani). Италианският банкер, зоолог, ботаник и антрополог между 1886 и 1894 г. е направил няколко експедиции до Суматра и най-слабо поснатите острови на Индонезия. Той е събрал толкова много най-екзотичен материал, че в негова чест са наречени пет вида влечуги и земноводни.

Един от тях е образец на гущер, забележителен със своя рог, който стърчи от носа му, който получава през 1933 г. официалното си таксономично описание въз основа на копие, запазено в музея в Генуа, и името Harpesaurus modiglianii. Но досега не са регистрирани данни за нито един намерен друг такъв гущер до съвсем скоро. През 2018 г. на брега на пълна с вода вулканична калдера в Суматра е открито тялото на мъртъв гущер на Модилиани с характерния „рог“ на муцуната си.

Илюстрация от описанието на носорогия дракон 1933 г. Кредит: Museo Civico di Storia Naturale di Genova, Putra et al., 2020

Скоро индонезийските учени организират нова експедиция за търсене на живи влечуги - и техните усилия са увенчани с успех. В нова статия, публикувана в Taprobanica: The Journal of Asian Biodiversity, Каирунас Путра (Chairunas A. Putra) и неговите съавтори разказват за наблюденията си на гущер на Модилиани, спящ на нисък клон. Учените заснемат и изучават поведението на влечугото, а след това го пускат на свобода.

Мъртвият екземпляр на музея в Генуа е бледо син, заради химикалите, използвани за консервирането му, но вече е известно, че естественият цвят на този гущер е предимно ярко зелен, което служи като добър камуфлаж сред местната растителност. Когато е изплашен и стресиран той променя цвета си от жълто-зелен до кафяв.

Изплашен и стресиран носорогият дракон променя цвета си от жълто-зелен до кафяв. Кредит: Putra et al., 2020

Внимателното сравнение потвърждава, че както древният екземпляр, така и трупът, намерен през 2018 г., и живият гущер, видян по-късно, са представители на един и същи вид носороги дракони.

Влечугото принадлежи към семейството на гущерите Agamidae, които обикновено се наричат ​​драконови гущери. Има 30 агамидни вида, които никога не са били видени от първото им описание, и 19 вида, които са известни само от един-единствен екземпляр.

Бъдещето на гущера е тревожно.

„Живият дракон е намерен извън природозащитна зона и наблизо се случва масово обезлесяване“, разказват авторите.

Но преоткриването му е надежда за опазването на гущера. Преди да бъде забелязан отново, никой не знаеше къде точно живее гущерът на Модиляни или дали вече не е изчезнал. Но сега можем да го проучим, да разберем неговите екологични нужди и да се надяваме да приложим достатъчно мерки за опазването му.

Справка: 

C.A. Putra et al. Rediscovery of Modigliani’s nose-horned lizard, Harpesaurus modiglianii Vinciguerra, 1933 (Reptilia: Agamidae) after 129 years without any observationTAPROBANICA: The Journal of Asian Biodiversity. Vol. 9, May 2020.  

Източник: A nose-horned dragon lizard lost to science for over 100 years has been found, sciencenews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !