Откриха нова екзотична частица в Големия адронов колайдер

Ваня Милева Последна промяна на 03 юли 2020 в 15:28 12213 0

Илюстрация на тетракварк, съставен от два чаровни кварка и два чаровни антикварка, открити за първи път от колаборацията LHCb в CERN. Кредит: CERN

Физиците, работещи с детектора LHCb, откриха нов тип тетракварк, който се състои от два чаровни кварка и два чаровни антикварка.

Това откритие ще помогне на учените да разберат по-добре как кварките - компоненти на протони, неутрони и други елементарни частици - се свързват помежду си, пише сайтът на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN)

Резултатите са публикувани в сайта за препринти arXiv.

„Частиците от четири кварка със сигурност са екзотика, а този, който току-що открихме, е първият, който се състои от четири тежки кварка от един и същи тип: два чаровни кварка и два чаровни антикварка“, коментира Джовани Пасалева (Giovanni Passaleva), говорител на колаборацията LHCb. „По-рано, в рамките на LHCb и други експерименти, наблюдавахме тетракварки само с два тежки кварка и никога - с повече от два кварка от едит и същи тип.“

Според Стандартния модел - теория, която описва повечето взаимодействия на всички елементарни частици, които сега са известни на науката - съществуват три групи частици: кварки, лептони и калибровъчни бозони. Ядрата на атомите на всички вещества са съставени от кварки. Те се държат заедно от носителите на силно взаимодействие - глюоните.

На всеки кварк съответства негов аналог от антиматерия - антикварк. Всички кварки са разделени на шест вида ("аромати") - долен, горен, странен, чаровен, дънен, върховен.

Преди се смяташе, че елементарните частици могат да се състоят само от два или три кварка. Частиците от един кварк и един антикварк се наричат ​​мезони. Три кварка съставят барионите - протони и неутрони. Въпреки това през последните десет години физиците благодарение на Големия адронов колайдер откриват частици, които се смятат за екзотични - тетракварки и пентакварки.

В нов анализ на данните, получени по време на първите два цикъла сблъсъци в Големия адронен, физиците от LHCb попадат на следи от съществуването на друг нов тетракварк. Според учените, в него глуоните свързват две двойки чаровни кварки и  антикварки.

Новият тетракварк е наречен X (6900), като числото се отнася до неговата маса от 6900 MeV/c 2 (6,9 GeV/c 2). X обозначава факта, че физиците на LHCb все още не са сигурни в основните свойства на частицата, включително нейния спин, паритет и съдържание на кварки.

Доказателството за тетракварка X (6900) идва от пик в спектъра на разпределение на масите на двойки J/ψ частици, получени при сблъсък на протони-протони в LHC. Пикът има статистическа значимост над 5σ, което се счита за откритие във физиката на частиците. Пикът е центриран около 6,9 GeV/c 2 , в рамките на 5,8–7,4 GeV/c 2 масов диапазон, предвиден за тетракварк, състоящ се от два чаровни кварка и два чаровни антикварка.

В същото време учените все още не разбират напълно, както и при откритите по-рано тетракварки, дали новата частица е „истински тетракварк“, тоест система от кварки, здраво свързани помежду си, или двойка двукваркови частици, които образуват заедно някакво подобие на молекула благодарение на слабото взаимодействие. Но във всеки случай новият тетракварк ще помогне на теоретиците да тестват моделите на квантовата хромодинамика - теорията на квантовите полета, която описва силното взаимодействие на елементарни частици, смятат от CERN.

Източник: LHCb discovers a new type of tetraquark at CERN, PhysicsWorld

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !