Откриха нова популация на рядък вид тигри в Тайланд (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 29 март 2017 в 13:01 9255 1

източник: DNP/FREELAND

Откриха нова популация на застрашения от изчезване Индокитайски тигър (Panthera tigris corbetti) в джунглите на национален парк в Източен Тайланд, съобщиха природозащитници.

Организациите Freeland и Panthera са успели да заснемат с камера семейство с поне шест тигърчета.

Бракониерството и загубата на местообитания са намалили глобалната популация на този подвид до едва 221 тигри. Националният природен резерват Huai Kha Khaeng в Тайланд е единственото познато място за размножаване на Индокитайския тигър. Природозащитниците обясняват новата популация с антибракониерските усилия на тайландските власти.

"Това е първото доказателство за размножаване на тигри в Източен Тайланд за последните 15 години", гласи прессъобщение на организациите Freeland, която се бори с трафика на животни, и Panthera, която работи за опазване на дивите котки. Едва в 8% от територията на тигрите има размножаващи се популации, докладват от Panthera. 


"Необичайното възраждане на тигрите в Източен Тайланд е чудо", коментира Джон Гудрич (John Goodrich), директор на програмата за тигри в Panthera.

"Въвеждането на патрули срещу бракониерите в този район изиграха важна роля в опазването на популацията на тигрите, като им осигури безопасна среда за размножаване. Ние обаче трябва да останем бдителни и да продължим с тези усилия, защото добре въоръжените бракониери продължават да бъдат основна заплаха", отбелязва и директорът на националните паркове в Тайланд Songtam Suksawang.

Тайланд беше първата държава в региона, която изчерпа своите гори до такава степен, че през 80-те години обяви пълна забрана на сеченето на дървета. Броят на тигрите в страната през 2000-та година е достигнал до няколко малки и откъснати семейства. Повсеместната незаконна експлоатация на горите и тигрите и в съседните държави тогава стига до там, че индокитайските тигри напълно изчезват в Камбоджа, само броени екземпляри остават в Лаос и Виетнам, а в Мианмар броят им е бил значително намалял.

Оттогава тези държави значително подобряват своите стратегии за опазване на видовете. Това позволява на малки популации индокитайски тигри в Тайланд да се възстановят в някои райони, въпреки че са изчезнали в други. В момента Камбоджа, Лаос, Мианмар и дори Виетнам имат множество девствени гори с популации от тигри. 

Броят на дивите тигри по света е намалял от 100 000 преди един век до 3 900 в наши дни, съобщават в изявлението си двете организации.

Източник: Daily mail

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.03 2017 в 16:24

У нас като се чуе че в някоя река има риба бракониерите я стерилизират.

Интересно, дали тамошните бракониери правят нещо различно?