Откриха образ на гигантска котка на 2000 години в пустинята Наска (видео)

37-метрово коте, нова фигура, открита сред геоглифите на Наска

Ваня Милева Последна промяна на 20 октомври 2020 в 12:08 6690 0

Геоглифът на котката. Кредит: Culture Ministry Image and Communication Office

Котка с дължина около 37 метра, почиваща на пясъчен хълм, е новата фигура, която археолозите от перуанското министерство на културата са открили в Пампа де Наска, място на известните геоглифи, които са част от списъка на ЮНЕСКО за световното наследство от 1994 г.

Възрастта на този геоглиф и определена на около 2000 години, което прави котката по-стара от всеки друг геоглиф, открит в района.

Котката е изсечена на склоновете на хълм в средата на пустинята в района на Наска около двеста години преди нашата ера, много преди появата на известните фигури - „маймуната“, „паякът“ или „птицата“, които направиха района едно от местата с най-голям археологически интерес в Перу.

Тя остава скрита почти 2000 години, на няколко метра от Панамерикана, главната магистрала, която минава от север на юг през цялата страна.

Случайно откритие

Откритието се е случило, според археолога Джони Исла (Johnny Isla), главен археолог за  археологическия парк Наска-Палпа, когато властите решават да подобрят достъпа до основната естествена наблюдателна точка, наречена Mirador Natural, която позволява на посетителите да съзерцават част от гигантските фигури от земята, които доминират в ландшафта на района.

„От Министерството на културата разбрахме, че достъпът до наблюдателната точка всъщност е преминал през геоглиф и обмислихме да го променим, тъй като не е възможно да се осигури достъп като се уврежда наследството ... Друг е въпросът, че изкачването е сложно и искахме да улесним по-безопасно преминаване ... И в процеса на работа осъзнахме, че по този склон има следи, които по никакъв начин не са естествени", разказва Исла пред испанската агенция EFE.

Въпреки очевидната ерозия на района, с помощта на снимки, направени с дронове, е открито нещо, което от самото начало „изглеждаше като зооморфна фигура на котка“, стотици години скрита от очите на всички.

"Поразително е, че все още могат да бъдат идентифицирани нови фигури, но знаем, че има и други неоткрити. През последните години с помощта на дронове, които ни позволяват да правим снимки на склонове, прави това възможно", обяснява археологът.

Откритието е станало в началото на тази година, но заради спирането на дейностите в страната поради covid-19, до момента не е завършена теренната работа по разкриването на фигурата на животното, очертана с линии с дебелина около 30 сантиметра.

Геоглифът на котката. Кредит: Culture Ministry Image and Communication Office

Културата Паракас

Всичко показва, че изображението на животното принадлежи на културата Паракас, която предшества с няколко века културата Наска, създала геоглифите, с които е известен този регион. Това също прави котката по-стара от всеки друг геоглиф, открит в района.

"През последните години между долините Палпа и Наска бяха идентифицирани около 80 или 100 нови фигури, които предшестват тези на културата на Наска. Те са по-малки и са очертани по склоновете на хълмове, очевидно от тази традиция според иконографските сравнения. Например в текстила на Паракас има птици, котки или персонажи, лесно сравними с тези глифи“, обяснява изследователят.

Исла посочва, че историческата и културна интерпретация на тези находки е различна от тази на геоглифите от Наска, които са много по-големи и трудни за възприемане с невъоръжено око.

"За смисъла на геоглифите от Наска има нещо сигурно като отговор: те са свързани с водата и плодородието. Нищо странно за хора, живеещи в пустиня и за които водата е важна (...) Но тези новооткрити малки изображения включват различна концепция: те са създадени, за да ги виждат хората“, разсъждава археологът.

По този начин, докато фигурите на културата на Наска се правят "от хората за боговете," тези от културата Паракас "са от хората за хората", заяви Исла.

„Във всеки случай е очевидно, че тази необятна пустиня представлява културен пейзаж и има много специално значение в продължение на стотици години“, добавя археологът.

Линиите на Наска, открити през 1927 г., представляват огромен комплекс от зооморфни, геометрични или растителни изображения, чието откриване за света става възможно благодарение на Мария Райхе (1903-1998), която посвещава голяма част от живота си на проучване и опазване на геоглифите в Наска.

Линиите на Наска са огромни рисунки в почвата на пустинята Наска, създадени предимно от културата Наска между 500 г. пр. н. е. И 500 г. сл. н. е.

Колибри. Културата Наска

Паяк. Културата Наска. Wikimedia Commons

Под червеникаво-кафявите камъчета на пустинята има жълто-сива почва. Когато горният слой се премахне, той излага по-светъл цвят отдолу. В региона няма много дъжд, вятър или ерозия, така че създадените от човека изображения биха могли да останат в сравнително добро състояние в продължение на хиляди години.

Долният слои на почвата съдържа и големи количества вар, която се втвърдява при излагане на влага (например от сутрешната мъгла) и помага да се запазят линиите непокътнати от ерозия в продължение на хиляди години.

Някои от линиите на Наска са геометрични фигури, други са прости линии, а някои са комбинирани в сложни изображения на животни и обекти, често простиращи се на няколко километра и най-добре забелязвани отдалеч или отгоре от небето.

"Откритието за пореден път показва богатото и разнообразно културно наследство на това място", се казва в изявление на министерството.

Снимка: Агенция EFE

Източници:

Scientists Uncover Gorgeous 2,000-Year-Old Etching of a Giant Cat in Nazca Desert, sciencealert

Un gatito de 37 metros, nueva figura descubierta entre los geoglifos de Nazca, EFE

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !