16 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха организми, хранещи се само с въздух

Това означава, че всъщност е възможно на други планети да процъфтява живот, който се нуждае само от атмосфера с правилните газове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 декември 2017 в 10:32 52250
Изглед от района на Сухата долина в Антарктика - един от най-сухите области на света с планини над 2500 метра над морското равнище. Снимка: Saxphile - Creative Commons Attribution 3.0 Unported License

Учени идентифицираха няколко антарктически микроба, които живеят само от енергията, извличана от атмосферата.

Това може да промени начина, по който гледаме на извънземния живот и разбирането на това как може да се поддържа живот в негостоприемните условия извън Земята.

Резултатите от откритието са публикувани неотдавна в научното списание Nature.

Екип от изследователи от Австралия и Нова Зеландия проведе експерименти върху почвени проби, събрани от източния бряг на Антарктида на територия, която е свободна от лед. Целта е да се установи как бактерии и други форми микроскопичен живот успяват да оцелеят в такива условия, разказва сайтът на антарктическия отдел на Министерство на околната среда и енергетиката на Австралия.

В своите изследвания те успяват да се идентифицират два вида бактерии, които никога не са били откривани преди - WPS-2 и AD3. "Те са в изключително високо изобилие, което никога не е наблюдавано преди", коментира Белинда Ферари (Belinda Ferrari) от Университета на Нов Южен Уелс, водещ автор на изследването пред Newsweek. "Ето защо ние след това решихме да извършим геномен анализ, за да разберем какво правят тези бактерии".

Проучването установи, че WPS-2 и AD3 всъщност не се нуждаят от нещо, за да живеят и оцеляват. Те извличат цялата си енергия и въглерод директно от въздуха, като го извличат от него свободен водород, въглероден оксид и въглероден диоксид. Това означава, че действително е възможно да процъфтяват форми на живот на други планети, които се нуждаят само от атмосфера с правилните газове.

Районът "Лабиринтът", Антарктида. Снимка: НАСА

"Големият въпрос е как микробите могат да оцеляват, когато има малко вода, в почвите има много ниски нива на органичен въглерод и има много малко капацитет за производство на енергия от слънцето чрез фотосинтеза през зимния мрак", заяви Ферари. "Открихме, че антарктическите микроби са развили механизми, които им позволяват да живеят вместо това само на въздух".

Антарктида е такова място, че наистина няма много реални средства, поддържащи живота. Налице е сурова ултравиолетова радиация, тя е едно от най-сухите места на Земята, температурите са мъчителни, а дори и наличието на въглерод и азот е ограничено, се отбелязва в статията. Но учените откриват изненадващо разнообразие на живот, процъфтяващ там. Такива форми на живот често се описват като екстремофили. (вж "Екстремофилите - живот на ръба")

В тези бактерии са се развили гени, които им дават определен афинитет към водорода и въглеродния окис, разказват изследователите. Те просто изсмукват цялата енергия, от която се нуждаят, от въздуха и то достатъчно бързо, за да оцелеят и да се развиват.

Такива екстремни форми на живот са изследвани в Антарктика в свръхгорещи вулкани и езера в Канада, а дори и в кисели водни басейни в Етиопия. Това са условия, които са особено "извънземни". В доклада се споменава, че тези условия са сравними с няколко други планети и луни, които биха могли да поддържат живот.


Луната на Юпитер Европа има условия, напомнящи на тези на Антарктида. Снимка: НАСА

Голяма част от ентусиазма около продължаващото търсене на извънземен живот е насочен към Марс, но от съществено значение са ледени луни като Енцелад и Европа, обикалящи около Сатурн и Юпитер съответно, които напомнят по условия на Антарктида. Според НАСА, небесни тела с океани с вода в течно състояние под ледена повърхност са узрели за микробен живот.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.