Откриха още една звезда с необичайна светимост

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 септември 2016 в 15:24 7655 0

Астрономи откриха, че звездата EPIC 204278916 има непериодична светимост, чиито вариации са по-необясними от конвенционалните астрономически теории. Подобно хаотично поведение се наблюдаваше по-рано в яркостта на звездата KIC 8462852 (Таби).

Най-екзотичната хипотеза твърди, че това поведение е свързано с извънземна мегаструктура, наречена сфера на Дайсън. Но учените имат друго, не толкова вълнуващо, но затова пък по-вероятно предположение.

За  откритието на звездата е публикувана статия в електронната библиотека Arxiv.org

EPIC 204278916 е разположена в подгрупата Горен Скорпион на групата Скорпион-Кентавър на разстояние около 400 светлинни години от нас. Групата съдържа млади звезди. Звездообразуването е започнало не по-рано от 20 милиона години. Възрастта на EPIC 204278916 се оценява на 5 милиона години. Звездата се отнася към спектрален тип M1. Тя е два пъти по-лека от Слънцето, но със същия размер.

Звездата EPIC 204278916 е открита през 2014 г. с помощта на телескопа "Кеплер". Оттогава екип астрономи, воден от Симон Скаринги (Simone Scaringi) от Института за извънземна физика на обществото Макс Планк (Германия), изследва динамиката на светимостта на тази звезда, която се оказва още по-необичайна от случая със звездата KIC 8462852.

За 78,8 дни наблюдения на звездата се установи, че светимостта й се изменя като за период от 25 дни светимостта й се е изменила със 65%. Учените казват че ако пред диска на звездата  преминава планета, яркостта й ще се промени само с 1%. За да се промени светимостта  с 65 процента за кратък период от време е необходимо пред диска да мине нещо много голямо или едновременно множество малки обекти.

Астрономите, изучаващи звездата EPIC 204278916, имат предположение за това, което се случва със звездата. Те смятат, че тази звезда може да се намира  в центъра на протопланетарен диск от газ и прах. Този облак е ориентиран ребром на Земята. И това вече може да обясни наблюдаваните изменения на яростта. Наличието  разположението на протопланетарния облак обяснява защо не може да се наблюдава звездата в инфрачервения диапазон.

Сферата на Дайсън е структура, която е знак за напреднала извънземна цивилизация, която събира цялата енергия на звездата.

"Много дискове (протопланетарни облаци) са достатъчно тънки и ги наблюдаваме под различни ъгли, което позволява да се вижда звездата от време на време. Но тук положението на диска е такова, че инфрачервеното излъчване на звездата не се  вижда" - коментира един от участниците изследването.

"Ако се открие, че KIC 8462852 е по-млада, отколкото се смята, и ако звездата има протопланетарен облак или кометообразни обекти, то това може да обясни странното поведение на звездата. Възможно е да сме открили нов етап от ранната еволюция на звездите" - коментира Итън Сийгъл (Ethan Siegel).

Потвърждение или опровержение на тази хипотеза може да се появи скоро. Телескопът "Кеплер" следващата година ще бъде използван за проучване на звездата EPIC 204278916. Що се отнася за KIC 8462852, тази звезда вече се проучва с помощта на Las Cumbres Observatory Global Telescope Network.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !