Откриха първите следи от стегозавър в Шотландия

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 март 2020 в 00:09 6219 0

Кредит pixabay

Колкото повече напредват проучванията на палеонтолозите, толкова по-голямо разнообразие от видове динозаври се открива на територията на днешна Шотландия.

Откритието на нов набор фосилизирали отпечатъци разширява списъка от потенциалните популации динозаври, живели на остров Скай (Isle of Skye). Между тях са и следи, оставени от животно, принадлежало към един от най-известните родове тревопасни - Stegosaurus.

Шотландски и бразилски учени прекарват последните няколко години в анализи на два обекта със следи на североизточния бряг на острова, наречен Rubha nam Brathairean.

Палеонтологът от Университета на Единбург д-р Стивън Брусати, който беше и гост-лектор на Софийския фестивал на науката през 2019 г., разказва повече за находката:

"Тези нови следи ни дават много по-ясна картина на динозаврите, живели в Шотландия преди 170 милиона години."

Тогава, земите на британските острови са били много по-различни от днес. Шотландия през юра е била много по-близо до екватора, приблизително на нивото на Гърция днес. Топлите морета и субтропичния климат създават екосистеми, изобилстващи от живот. 

Това, че е било рай за живот, не означава, че е добра среда за запазване на останките от древния живот. През юра не е било толкова лесно да се съхранят фосили, но Шотландия винаги е била особено бедна на следи и кости. 

Въпреки богатата история на търсене на фосили из цяла Великобритания, първите ясни следи от динозаври в Шотландия са открити в началото на 80-те години, когато палеонтолозите Джон Хъдсън (John Hudson) и Джулиан Андрюс (Julian Andrews) откриват "безспорен отпечатък от голям динозавър" във варовиков блок в Rubha nam Brathairean.

Оттогава са идентифицирани доста следи, принадлежащи на голямо разнообразие завроподи и тероподи, превръщайки остров Скай в забележителен обект за изследователите на юра.

Последните открития включват отпечатъци, които не се срещат другаде на острова, описани от палеонтолозите като принадлежащи на групата делтаподи

Следите от делтапод, открити на остров Скай. Кредит: dePolo et al., PLOS One, 2020

"Тези открития правят Скай едно от най-добрите места на света за изучаване на еволюцията на динозаврите в средата на юра", обяснява Брусати. 

Без да има начин да ограничат обхвата до точен вид динозаври, учените внимават с правенето на изводи.

Но можем да кажем, че тази група включва динозаври с размера на крави, известни с геометричните си плочки, разположени вертикално по продължение на гръбначния стълб и извити шипове на опашката.

Екипът открива и друг потенциален кандидат за списъка под формата на големи отпечатъци от динозавър с три къси и дебели пръста, който е възможно да принадлежи към група големи тревопасни, наречени орнитоподи.

"Знаехме, че има гигантски завроподи с дълги вратове и месоядни с размера на джип, но сега можем да добавим и стегозаврите с плочки по гърба към този списък и може би дори примитивни братовчеди на хадрозаврите (семейство от подразред орнитоподи - бел.авт.)", допълва Брусати.

Не само следите осигуряват стабилно доказателство, че стегозаврите са живели по бреговете на Шотландия, но и възрастта на тези следи ги прави едни от първите доказателства за съществуването на тези динозаври.

Миналата година един вид стегозавър беше открит при разкопки в Средните Атласки планини в Мароко. Възрастта му е определена на около 168 милиона години и тези останки на Adratiklit boulahfa са официално най-старите подобни. 

Следите от Rubha nam Brathairean са на около 170 милиона години. И докато няма начин да се потвърди какъв точно вид стегозавър ги е оставил, те помагат да се определи времевият период и разпределението, описващи тяхната еволюция. 

"Специално следите от делтаподи носят добри доказателства, че стегозаври са живели на Скай по това време", обяснява водещият автор Пейдж де Поло (Paige dePolo) от Университета на Единбург. 

С такъв богат набор следи, открити на острова, тази част от Шотландия е представителна за важен период от еволюционната история, когато фауната на късната юра едва започва да развива известните си характеристики и да се разпространява по света. 

Изследването е публикувано в списание PLOS One.

Източник: Science alert - The First Stegosaur Tracks in Scotland Were Just Discovered on This Windy Island

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !