27 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха под блок в Рим вила на 2000 години с великолепни мозайки

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 октомври 2020 в 00:00 65760
Кредит: Domus Aventino

Древна римска вила, пълна с редки черно-бели мозайки, е открита под жилищен блок в подножието на хълма Авентин, където е живяла аристокрацията преди 2000 години.

Според археолозите е невъзможно да се разкрият напълно тайните на Рим, защото никога не се знае какво и къде ще намерат следващия път. Те за първи път изложиха останките от дома - така наречения „domus“, който е принадлежал на представители на висшата класа - в Рим през 2014 г.

Кредит: Domus Aventino

Скрити около две хилядолетия, сега в подземната вила са намерени различни римски артефакти - включително маслени лампи, ключ, чук, водопроводен кран и фиби за коса.

Има и още находки - амфори за гарум (ферментирал рибен сос) и купи, украсени с изображения на богинята Атина и Херкулес. Разкопките също така разкриват и защитна стена от времето на Римската република (509-27 г. пр. н. е.) и части от по-стара каменна кула, датирана от 8 век пр. н. е.

Кредит: Domus Aventino

Кредит: Domus Aventino

Кредит: Domus Aventino

Останките от вилата са открити, когато инженерите започват работа по укрепване срещу земетресения на жилищен комплекс, построен на мястото през 50-те години.

Хълмът Авентин е един от седемте хълма, на които е построен древният Рим. Според мита това е хълмът, на който Рем е искал да започне строителството на града, преди да бъде убит от брат си Ромул.

Археолозите предполагат, че някога вилата е била в район на Рим, населен, както и днес, с богати граждани и близо до Циркус Максимус, известния стадион за състезания с колесници и място за забавление.

Първоначално Авентин е бил място на плебеите - обикновените граждани - но по времето на империята става резиденция на аристократите и патрициите - богатата висша класа - с важно пристанище на река Тибър.

„От богатството на декорации и мозайки може да се съди, че вилата е принадлежала на влиятелна личност, вероятно свързана с императорското семейство“, заяви за Telegraph директорът на Националния музей в Рим Даниела Порро (Daniela Porro).

„Рим не спира да ни изненадва. Той е археологическо бижу - добавя тя.

При разкопките са открити шест различни слоя останки - положени в продължение на два века - включително една мозайка с яркозелен и червен папагал и друга, изобразяваща лоза, растяща от керамична саксия.

Кредит: Domus Aventino

Друг повтарящ се и необичаен за времето се мотив са осмиците.

„Не сме го виждали досега“, отбелязва пред Telegraph архитект Роберто Нардучи (Roberto Narducci), участник в разкопките.

Археолозите предполагат, че вилата може да е изглеждала така:

След шест години археологически разкопки и реставрация вилата ще бъде отворена за обществеността под формата на подземен музей.

Посетителите ще могат да получат достъп до експозицията, като влязат в модерния жилищен комплекс, който стои над него, и слязат по стълбището надолу от централния двор.

Стените на пространството, ограждащо сега вилата, са осветени с видео проекции на римски сенатор и съпругата му, които се разхождат сред мраморни бюстове и украсени мебели.

Източник: Ancient Roman villa packed with rare mosaics is unearthed under a block of apartments at foot of the Aventine Hill where the upper classes lived 2,000 years ago, Mail Online


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.