Откриха подводницата, за която се твърди, че е с нея бягал Хитлер

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 април 2018 в 07:38 12530 0

На морското дъно в близост до брега на Дания е намерена немска подводницата U-3523. която според любителите на теориите на конспирацията, е транспортирала част от ръководството на Третия райх към Южна Америка, съобщава The Sun.

Подводницата е намерена на десет морски мили на север от град Скаген, разположен в северната част на Ютланд.

Резултатите от сканирането на морското дъно показват, че подводницата лежи на дълбочина 123 метра. Това усложнява достъпа до потъналия кораб. На борда на подводницата е имало 58 членове на екипажа.

Подводницата е потопена на 6 май 1945 г. от британския бомбардировач B-24 Liberator, докато се приближава към Норвегия. Тъй като останките на кораба не бяха открити, историята на U-3523 обрасна с много митове за евентуално бягство от ръководството на нацистка Германия. Някои дори твърдяха, че самият Адолф Хитлер е бил на борда на подводницата.

Специалистите винаги са се отнасяли към такива хипотези с голям скептицизъм. Според ръководителя на Датския военноморски музей Норман Андерсен (Normann Andersen), причината за разпространението на слуховете са възможностите на подводницата - в сравнение с нейните аналози от тези години, такива подводници като U-3523 са можели да останат много по-дълго под водата.

Въпреки спекулациите за бягството на лидерите на Райха, находката на U-3523 е от голям исторически интерес. Подводницата е от типа XXI. Тя е била революционно постижение за своето време и е имала огромно влияние върху всички следвоенни корабостроителници. Между 1943 и 1945 година в корабостроителниците в Хамбург, Бремен и Даниц са построени 118 подводници от този тип. В бойни действия са взели участие само две.

През 2017 г. медиите съобщиха, че недалеч от аржентинската столица Буенос Айрес е намерено скривалище, в което са открити 75 артефакта от Третия райх. Някои от тях вероятно са принадлежали на самия нацистки фюрер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !