Откриха причудливи образи на синьо чудовище в гробница на 1 400 години в Китай

Антония Петрова Последна промяна на 03 май 2017 в 11:42 4235 0

Снимка: Chinese Archaeology

Китайски археолози откриха едни от най-удивителните рисунки, намирани до този момент, в гробница на 1 400 години. Сред тях изпъкват образите на синьо чудовище, кон с крила и голо божество, известно като господар на вятъра.

Значението на рисунките все още не може да бъде разгадано, но археолозите засега се фокусират върху важността и историческата уникалност на новото откритие.

"Стенописите в тази гробница имат разнообразни теми и богати конотации, повечето от които не могат да бъдат открити в други гробници от същия период", пише екипът археолози в статия, публикувана в китайското списание Kaogu и преведена от Chinese Archaeology. За откритието съобщава Live Science.

Снимка: Chinese Archaeology

Археолозите узнават за гробницата през пролетта на 2013 г., когато откриват, че малко преди това е била ограбена. Екипът от Института по археология на провинция Шаанси проучва гробницата през 2013 и 2014 г. Тя се намира в днешния град Синджу.

Учените откриват, че погребалната камера на гробницата е била грубо разбита, а телата на погребаните липсват. Оставени са само няколко фрагмента от ковчег. За радост тунелите и коридорите не са били ограбени и серия от артефакти, както и много добре запазени стенописи, са останали недокоснати от крадците.

Снимки: Chinese Archaeology

Сред откритите рисунки има не само фантастични митични образи, но също така по-земни сцени като продажба и яздене на коне, ловуване, социализиране, работа по порта на градско укрепление. Изобразени са и познати на историците военни практики и ритуали по възнасяне в небето. Всички тези теми и богатият стил на костюмите предоставят ценна информация за проучване на социалния живот, културата и военните практики по онова време, пишат археолозите.

Този мавзолей очевидно е построен за някоя важна личност, пише IFL Science. Според китайските археолози той вероятно е създаден за едно семейство - открити са останки от съпруг и съпруга, както и надписът “Yi”, който вероятно е фамилията на двойката. Скелетите обаче липсват. Мъжът е бил в по-голям ковчег, а в по-малкия са открити дрехи, подходящи за жена. Излишно големият ковчег на мъжа отговаря на върховенството на патриархата, обясняват историците.

Които да са били обитателите на гробницата, те са починали по време на големите политически промени при прехода от Династията Мин към Кин - последната непрекъсната линия монарси в китайската история. 

Снимка: Chinese Archaeology

Редица археолози отбелязват, че търсенето на пазара на антики в Китай, на който артефактите достигат понякога цени от милиони долари, води до увеличаване на случаите на разбиване на древни гробници. През 2015 г. бяха открити останки от древна бордова игра и зар с 14 страни в ограбена гробница на 2 300 години, а през 2013 г. полицията откри гробница на 1 500 години точно преди крадците да приключат ограбването на стенописите й.

Органите на реда и археолозите в Китай често се озовават в ситуация да се надпреварват с времето за откриване и проучване на древни гробници преди крадците да вземат артефактите и да ги продадат на пазара на антики. Властите провеждат мащабни полицейски операции в опит откраднатите вещи да бъдат върнати. През 2015 г. агенция Синхуа съобщи, че при подобна операция са открити над 1 100 артефакти и са арестувани над 170 души.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !