04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха протеза на пръст на 3 000 години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 юни 2017 в 08:12 127611
Снимка: Matjaž Kačičnik

Преди почти 3 000 години в Египет дъщерята на жрец губи палеца на крака си. Тя не умира от инфекцията, както често се случва в онези времена, но не иска и да ходи по улиците с липсващ пръст. Затова се сдобива с дървена протеза, специално изработена да приляга точно по крака й. Хиляди години по-късно това медицинско приспособление успява да устои на времето, открито от египтолози от Университета в Базел, съобщава изданието Science daily.

"По онова време често са носели сандали, така че можете да си представите колко важно е било да имаш добре оформен крак. Дървеният пръст показва, че жената е имала определен стандарт на живот и че е имало достатъчно способни майстори, които да изработят подобна протеза", коментира Андреа Лоприено-Гнирс (Andrea Loprieno-Gnirs), която координира разкопките, извършвани от швейцарските археолози. 

С помощта на съвременна рентгенова технология и компютърна томография учените от Университета в Базел проучват древната дървена протеза в безпрецедентни по рода си подробности. По този начин те успяват да научат какви са материалите и техниките, използвани за този медицински артефакт, открит в некропола Шейх Абд ел-Курна близо до Луксор.

Изкуственият палец излага на показ първокласните умения на майсторите, които са го сътворили. Тези хора са били толкова добре запознати с човешката анатомия, че са можели да наподобят всяка малка извивка и белег на палеца. Протезата е била и изключително практична, демонстрирайки силно чувство за техника, ако се съди по разширението и здравата структура. Тя трябва да е била и изключително скъпа - определено носена от човек с висок статус в обществото.

Протезата не само, че е устояла на изпитанията на времето, но и на грабежите на иманярите. Тя е открита в разграбена камера в погребалния хълм Шейх Абд ел-Курна. Крадците вероятно не са обърнали внимание на дървеното приспособление на фона на толкова много други скъпоценности за разграбване.

Некрополът Шейх Абд ел-Курна; Снимка: Matjaž Kačičnik

Камерата, в която е открита протезата, е част от група издълбани в скалите гробници, датирани от края на 15 в. пр. н. е. Те са били изградени за малобройна, но влиятелна горна класа, близка до кралското семейство. Много по-късно мястото се превръща в дом за местните - процес, започнал с началото на християнството и приключил в началото на 20 век. През изминалите две години швейцарски учени проучват погребалния хълм с надеждата да научат повече за управляващия елит от това време.

Дигитален модел на погребалния монумент Шейх Абд ел-Курна, цветовете отразяват напредъка по изучаване на гробниците;

Източник: University of Basel, ETH Zurich. Model: E. Friedli/Z. Gojcic


petrr96
Рейтинг : 12424
22.06 2017 в 14:00 1
+ 2
- 0
Колко неща има, които не са открити! Това е уникално!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.