Откриха птица, която е хибрид между 3 вида, нещо невиждано досега

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 ноември 2018 в 00:00 11383 1

В Пенсилвания е намерена необичайна пойна птичка, която не е хибрид на две, както често се случва, а на три различни вида птици. Майка ѝ е хибрид от два вида, а баща ѝ е съвсем различен, трети вид, съобщава Science Alert.

За пръв път птицата е забелязана през май 2018 г. от Лоуъл Бърткет (Lowell Burket). Заснемайки я на видео, той отбелязва, че цветът й прилича както на златнокрилата червейоядка (Vermivora chrysoptera), така и на синьокрилата (Vermivora cyanoptera), но пеенето ѝ прилича по-скоро на пенсилванската дървесница (Setophaga pensylvanica). Бърткет се свърза с лабораторията Fuller Evolutionary Biology в Корнел.

Съобщението за необичайна находка заинтригува изследователят Дейвид Тейс (David Toews). Проследявайки птицата орнитолозите вземат проба от кръвта ѝ, правят й ДНК анализ и я сравнят с проби от други видове.

Догадката на Бърткет е потвърдена - птицата наистина е резултат от смесването на тези три вида. Майката се оказа птица - хибрид на златокрила червейоядка и синекрила червейоядка, която се кръстосва с представител на жълтоглавата пенсилванска дървесница, а съюзът им успешно дава потомство.

Резултатите от анализа са публикувани тази седмица в научното списание Biology Letters.

Cornell Lab of Ornithology

Статията отбелязва, че хибридът е особено важен, тъй като майката и бащата на птицата не са просто различни видове, но и различни родове. Златокрилите и синьокрилите червейоядки са част от рода Vermivora, докато жълтоглавата пенсилванска дървесница са част от рода Setophaga.

Златнокрила червейоядка (Vermivora chrysoptera) Синьокрила червейоядка (Vermivora cyanoptera) Пенсилванска дървесница (Setophaga pensylvanica)

Изследователите подозират, че тази тристранна хибридизация в крайна сметка се е случила отчасти заради намаляващия брой на местните златокрили червейоядки, което оставя женските с по-малко потенциални подходящи партньори. Това принуждава птиците да "направят най-доброто в лошата ситуация", като избират партньори извън собствения си вид и род, пишат изследователите.

Снимка: Lowell Burket

"Фактът на хибридизацията на златокрилите червейоядки, сред които се наблюдава значително намаляване на популацията, показва, че на самките им е трудно. Това също показва, че жълтоглавата пенсилванска дървесница като цяло е останала генетично съвместима дълго след като е променила външния си вид", коментира Тейс.

Известно е, че някои птици хибриди остават плодовити и могат да се размножават и майката на открития троен хибрид потвърждава това.

Не е известно обаче дали самият тройният хибрид е способен да се възпроизведе. И ако е способен, не изглежда ли твърде непривлекателен и странен за самките, за да го изберат за партньор за чифтосване?

"Това откритие на 'хибридизация на хибрида' предоставя нова възможност за изследване на движението на гените между отдалечено свързани таксони, които все още не са наблюдавани или описани при птиците", пишат изследователите в своята статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

13.11 2018 в 21:35

Добре че си нямат хайваните предразсъдъци. Излюпваш се някак, пееш песни - и който ти се върже на песните, с него мътиш.