Откриха риба с крака край Нова Зеландия (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 януари 2016 в 09:59 14681 0

Океанографи от Нова Зеландия са съобщиха за необичайно откритие в залива Bay of Islands в североизточната част на острова. След отлива хората на плажа забелязали странна риба. Тя имала тъмен цвят, а долните перки силно приличали на крайници, предназначени за ходене, разказва британският Тelegraph.

Рибата била снимана жива, но умряла малко след това. Снимките са изпратени до специалистите от Музея на Нова Зеландия за идентифициране. Те споделили тази информация на страницата си във фейсбук и съмненията си, че рибата принадлежи към семейството на ивичестата риба клоун (Antennarius striatus).

"Това странно създание вероятно е някакъв вид риба клоун, но няма как да знаем, докато не я разгледаме отблизо!", обясняват от Музея на Нова Зеландия.

Рибата клоун е получила името си заради ярката си окраска и странния си вид. Но този екземпляр е уникален, защото е тъмен и едноцветен. При това не е ясно дали това е отклонение или е нов вид, неизвестен досега.

Рибата клоун се нарича на английски "frogfish", т.е. "риба-жаба". Тялото на рибите клоуни е с различни форми и израстъци, напомнящи листа, лишеи, а понякога - и косми. Те са хищни риби, хранят се с други риби и безгръбначни. Обикновено издебват жертвата си, скрити на входа на някаква подземна пещера. Един от израстъците идващ от гръбначния стълб има формата на червей и се използва като примамка.



Друг интересен факт за рибата клоун е, че имат най-бързите челюсти от всяко друго гръбначно, почти със скоростта на куршум. Но най-удивителното нещо е, че тези риби могат да използват долните перки от двете страни на тялото си, за да се разхождат по дъното на океана. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !