Откриха тайна подземна камера в двореца на Нерон

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 май 2019 в 15:48 7797 0

Новооткритото помещение в двореца на Нерон. Кредит: Parco archeologico del Colosseo

Големият дворец, построен от римския император Нерон преди почти 2000 години, досега е пазил тайна. Докато работят по реставрации, археолозите откриват тайна камера - голяма подземна стая, украсена с мозайки на истински и митични създания. 

Изобразени в червено и охра, кентаври танцуват по стените, заедно с бог Пан, някои носят музикални инструменти. Откриват се птици и водни животни, включително хипокампи, войн с лък, щит и меч, сражаващ се с пантера, всички с рамка от растителни елементи и арабески. И създанието, на което е кръстено помещението - "тих и самотен сфинкс" над Бетил, вид свещен камък.

Сфинксът. Кредит: Parco archeologico del Colosseo

Така наречената "стая на сфинкса" е открита случайно по време на реставрации на частта от двореца, наречена Domus Aurea, или "Златната къща".

Построен след големия пожар, изпепелил Рим в продължение на девет дни през 64 от н.е., дворецът е внушителна сграда, състояща се от 300 стаи, които се простират по хълмовете Палатин, Есквилин, Опий и Целий, заемащи повече от 1,2 квадратни километра.  

Нерон далеч не е бил най-обичаният владетел. Бил е жесток и тираничен към околните, живеейки разточително. Императорът се самоубива през 68 от н.е., когато народът се вдига на бунт. Жестокостите му са причината и показният му палат да е срамен и неприятен за наследниците му.

Кентавър (ляво) и Пан (дясно); Кредит: Parco archeologico del Colosseo

Много усилия са положени през годините, за да се заличат всички следи от Domus Aurea. Части от нея са построени наново, една от тези сгради е и известният Колизеум, а други са запълнени с пръст. 

Разкопките и възстановяването на двореца са част от продължаващ проект на Археологическия парк Колизеум (Parco archeologico del Colosseo), частта от хълма Палатин за пръв път отвори врати за публиката по-рано през годината.

Затрупаната с пръст Стая на сфинкса; Кредит: Parco archeologico del Colosseo

Когато монтират скелето и насочват силните светлини, необходими за работата, те проникват през отвор в ъгъла на стаята през който "се появи цяла сводеста зала, изпъстрена с фрески", според съобщение от Археологическия парк Колизеум. 

Голяма част от стаята все още е пълна с пръст, която покрива част от стените и вероятно и части от стенописите. Въпреки това в момента тя няма да бъде разкопана, тъй като премахването на почвата може да дестабилизира целия комплекс.  

Но дори и под натрупаните отломки, стаята е безценен отпечатък от царуването на един от най-мразените владетели на Древен Рим.

"През тъмнината на почти двадесет века, Стаята на сфинкса... ни разказва за атмосферата в годините на управлението на Нерон," разказва директорът на комплекса Алфонсина Русо ( Alfonsina Russo).

Източник: Science alert - A Hidden Underground Chamber Has Been Found in The Palace of Emperor Nero

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !