Откриха твърд като диамант минерал в метеорит

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 август 2018 в 14:27 9087 0

Изследователи откриха много интересен минерал в железен метеорит, паднал в Русия преди две години. Въпреки че са открити само микроскопични кристали, изследователите успяват да преценят някои техни свойства, включително твърдостта им. Екипът смята, че новият минерал може да е толкова твърд, колкото и диамант.

Откритието бе обявено на 81-тата годишна среща на Метеоритното дружество. Минералът е наречен "уакитит" заради името на метеорита Уакит, открит в Бурятия през лятото на 2016 г.

Уакититът е съставен от азот и ванадий. Това е първият пример за ванадиев нитрид, който се намира в природата и е и първият пример за естествено съединение, направено от ванадий и азот, което е без кислород.

"За да се докаже откриването на нов минерал, е необходимо да се получат данни за неговата кристална структура", се казва в изявление на проф. Виктор Гроховски от Уралския федерален университет (UrFU) . "Тъй като размерът на уакитита е много малък, около 1-5 микрона, не е възможно този проблем да бъде решен чрез традиционния метод за рентгенов анализ. Структурата е изследвана с апаратура на Научния и образователен център на UrFU "Наноматериали и нанотехнологии", използващи електронна дифракция".

Електронната дифракция е един от няколкото подхода, които използват електрони вместо светлина за изследване на микроскопични структури. Кристалите в метеорита са или с кубична форма, или като малки сфери, които зависят от минералите, от които са изградени. Химическата структура е подобна на други добре познати нитридни минерали.

Ориентация на зърно уакитит в метеорита Уакит. Символи: Ua - uakitite; Mgt - магнетит; Sch - schreibersite; Dbr + Tro - дауберелит + тролит. UAKITITE VN, A NEW NITRIDE IN IRON METEORITES / V. V. Sharygin /USRA Meeting Portal

Физическите свойства на пробата не могат да бъдат получени директно, тъй като пробите са толкова малки, но чрез изучаване на разположението на атомите в кристала екипът успява да го сравни със синтетичната версия на ванадиев нитрид. Ванадиевият нитрид е два пъти по-плътен от диаманта и има твърдост по скалата на Моос между 9 и 10. Диамантът е най-твърдият материал с твърдост 10.

Метеоритите продължават да предоставят на изследователите интригуващи аспекти на екстремната минералогия - някои от тях никога не са били виждани досега, някои са произвеждани само в лаборатория, а други ни помагат да разберем Слънчевата система преди да се формира Земята, заключава Алфредо Карнети (Alfredo Carpineti) на страницата на IFLScience.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !