Откриха викингски гробове с лодки в Исландия

Антония Петрова Последна промяна на 19 юни 2017 в 10:06 4987 0

Източник: Russell Kaye/Sandra-Lee Phipps

Четири викингски гроба бяха открити от археолози, работещи на фиорда Ейя в Северна Исландия. Единият от гробовете е принадлежал на викинг от висок сан, който е бил погребан с меча и кучето си. Най-интересното е, че два от гробовете са с лодки в тях, съобщава Iceland Monitor.

Погребенията с викингски лодки са редки по исландските земи. Тази погребална практика, която включва използването на лодка като ковчег за тялото, е документирана основно в скандинавските страни, въпреки че подобни погребения са откривани и по шотландските острови като Оркни и Шетланд. Досега в Исландия са окрити само около 10 погребения с лодки.

Всички четири новооткрити гроба са датирани от 9-10 век. Нито един от тях не е бил отварян от иманяри, каквато е съдбата на повечето гробове от времето на викингите. Освен това грабежите са ставали относително рано - само няколо десетилетия след погребението, като още тогава всички ценности и особено мечовете са били ограбвани.

Снимка: Auðunn

"Никога не съм участвала в разкопки, при които има толкова много интересни новини за съобщаване дори още преди самите разкопки да са започнали", коментира археологът Хилдур Гестсдотир, от Исландския институт по археология, която е начело на екипа археолози.

Първото погребение с лодка е разположено близо до морето в пристанищния град Диснес. Археолозите са идентифицирали останките в него като на сановник, тъй като до тях е бил положен меч, тоест погребаният е бил заможен. Между човешките кости са открити и кучешки зъби, което означава, че до покойника е положен и домашния му любимец.

Останките в гроба не са в много добро състояние, тъй като вълните са се разбивали в земята с годините и отчасти са разрушили гроба. Според археолозите повечето от предметите в гроба, такива каквито са можели да бъдат открити в онези времена на лодка, са отнесени в морето.

Снимка: Iceland Monitor/Skapti Hallgrímsson

Източник: Loftmyndir, IcelandMag

Второто погребение с лодка е по-добре съхранено, тъй като е разположено по-навътре в брега. Археолозите се надяват, че ще успеят да извлекат достатъчно свидетелства за културата на хората, които са живели по този северен фиорд в ерата на викингите - и да подобрят познанията за погребалните церемонии на викингите.

Част от лодката е напълно запазена и няма никакви признаци да е имало грабежи на гроба, затова се надяваме да отрием повече недокоснати артефакти, коментират археолозите. Засега те не могат да кажат какъв по сан викинг е бил погребан вътре, тъй като гробът е най-пресен от откритите.

Двата гроба с лодки са разположени в район, известен под името Kumlateigur или в превод "погребална местност". Самият Диснес в превод означава "погребална могила". Двата други гроба се намират в падина с дължина шест метра в район, известен като "Ræningjagryfja" или в превод "разбойническа яма". Археолозите не знаят откъде идва това име, но хипотезата им е, че може да е свързано с древни местни легенди. 

Разкопките по това уникално място - само второто в Исландия, в което са открити две погребения с лодки толкова близо едно до друго - продължават с пълна сила.

"Това откритие е много по-голямо отколкото смятахме, когато започнахме... Навсякъде, където забием лопатата в земята, изглежда откриваме нещо ново", коментира Хилдур Гестсдотир. "Двете лодки и размерът на гробовете са на много по-високо ниво, от това, което сме наблюдавали през последните години. Не знаем на какво можем да попаднем още", допълва тя.

Снимка: Iceland Monitor/Skapti Hallgrímsson

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !