Откриха вкаменелост на мини комодски варан в Гърция

Наука OFFNews Последна промяна на 27 май 2017 в 08:07 6258 0

Снимка: Nobumichi Tamura

Отдавна изгубен роднина на днешния Комодски варан е живял в Европа преди 800 000 години. Този вид влечуго е бил много по-дребен от хищните Комодски варани, които живеят в днешни времена в Индонезия.

Откриването на вкаменелости при разкопки в Гърция обаче е изненада, защото вараните се смятат за изчезнали по европейските земи преди около 2,5 милиона години, заради постепенната промяна на климатичните условия, съобщава LIve scence.

"Да кажем, че този вид е оцеляващ", коментира Георгиос Георгалис (Giorgios Georgalis), кандидат на докторските науки по палеонтология в Университета на Фрайбург в Швейцария и Университета в Торино, Италия.

Жив варан (Varanus griseus) в Мароко; Снимка: Marc Sassoè

Семейство Варани в наши дни са най-малко 70 вида, като живеят в Африка, Австралия и Азия. Най-големият сред тях - Комодския варан (Varanus komodoensis), достига 3 метра дължина. 

Варани е имало и в Европа, но те са смятани за изчезнали от фосилните записи по времето на Плиоцена (преди 5 до 2,6 милиона години), когато климатът станал сух и хладен. Новият вид вкаменелст, открит край Атина, е дори още по-скорошен от това, датиран от по-малко от 1 милион години.

"Вече ни е известно, че Варанови са оцелели поне до средата на Плиоцена", коментира Георгалис.

Новият вид варан се разпознава само от няколко парчета от черепа и челюстта. За радост тези екземпляри са добра основа за идентифициране на представители на Варанови, защото зъбите и челюстите им варират обширно между различните видове гущери.

Горната челюст на варана, живял преди 800 000 години край днешна Атина; Снимка: Georgios Georgalis

Новата вкаменелост е открита преди почти 30 години край Атина. Сега е преоткрит наново в колекция, получена като заем в Университета в Торино. "Бях много, много изненадан, щастливо изненадан, когато видях този материал, защото се разпознаваше отдалече", коментира Георгалис.

Най-голямото парче кост е било от дясната горна челюст, само 17 мм дълго. Към него са били прикремени два заострени зъба, които са само около 4 мм дълги. Във втората част фосили е открито парче от долната челюст с дължина 15,7 мм. Друг зъб е бил отделен от челюстните кости. 

Въз основа на анатомията този гущер е бил свързан с вараните, които са наричали Европа свой дом през Миоцена, преди 23 до 5 милиона години, когато вараните са били обичайна гледка на континента. Много вероятно е това да е било свещено животно за старото население, коментира Георгалис, уверен, че в югоизточния ръб на Европа времето е било все още достатъчно топло, за да го поддържа.

Вероятно поради тази причина и откритият гущер е недорасъл в сравнение с днешните Комодски варани - той е и много по-малък в сравнение с древните европейски гущери, които са измерени с дължина 60 см. 

Проучването е публикувано в списание Vertebrate Paleontology.

Новооткритият гущер също така е по-малък от всеки ранен европейски гущер, обяснява Георгалис, и това намаляване на размерите може да се окаже адаптиране за оцеляване в по-хладни места. 

"Проучваме кога е датата им на изчезване и защо са изчезнали от цяла Европа", съобщава ученият. Заедно с екипа си той се надява да открие други представители на Варанови от Плеистоцена в Гърция. "Надяваме се да разберем кога точно са изчезнали и защо това е станало в цяла Европа", обясни Георгалис.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !