Откриха второ магнитно поле около нашата планета (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 април 2018 в 09:22 12993 0

Цифрова карта, показваща магнитните сигнали, генерирани от земните океани, от повърхността на океана до морското дъно. Кредит: ESA/Planetary Visions

Сателитите, обикалящи около Земята, са очертали неуловима, невидима сила в безпрецедентна подробност - магнитното поле, създадено от токовете в солените океани на планетата, съобщава Live Science.

Всеки знае за мощното магнитно поле, произведено от разтопеното желязно ядро на Земята, която ни защитава от космическата радияция, но по-малко се знае за полето, генерирано от нейните океани.

За да се научи повече за него, Европейската космическа агенция (ЕКА) насочи три еднакви космически кораба, които агенцията изстреля през 2013 г. наречени Swarm, за да картографират тайнственото магнитно поле, предизвикано от приливите на океаните.

Новото проучване, както и цифровата 3D карта, създадена от него, осигуряват нов поглед върху начина, по който се генерира и начина, по който се държи и се променя във времето магнитният щит на Земята.

Тези най-новите изследвания, които все още предстои да бъдат публикувани в рецензирано списание, бяха представени на 10 април на срещата на Европейския съюз на науките за Земята 2018 във Виена.

Магнитното поле, което се произвежда от океаните, разтопеното ядро и скалите в кората и горната мантия, предпазва планетата ни от потока заредени частици, наречени слънчев вятър. Ако тези заредени частици не се отклоняваха от магнитното поле, те биха могли да объркат навигацията на спътниците и самолетите и дори да се намесват в електрическите мрежи, пишат в статия за The Conversation геофизиците от Университета в Лийд Фил Ливърмор (Phil Livermore) и Джон Мунд (Jon Mound) .

Да не говорим, че радиацията може да повлияе пагубно върху човешкото здраве.

Изследователите описват приноса на океаните за силите, допринасящи за това поле, с изключителна прецизност.

Изследователите избират да се съсредоточат върху океаните, защото правят малък, но важен принос към общото магнитно поле на Земята. Солта в морската вода може да предизвиква електрически ток. А океаните не остават неподвижни, а по-скоро се движат на цикли, нагоре и надолу, заради приливните сили. Тази солена вода по същество привлича магнитното поле над нашата планета.

"Използвахме Swarm за измерване на магнитните сигнали на приливите от океанската повърхност до морското дъно, което ни дава истинска глобална картина за океанските течения на всяка дълбочина - и това е ново", коментира Нилс Олсен (Nils Olsen), ръководител на изследванията на геомагнетизма в Техническият университет на Дания.

Магнитното поле, генерирано от океаните, е доста слабо. "Това е около 2 до 2,5 нанотесла на надморска височина на ниво сателити, което е около 20,000 пъти по-слабо от глобалното магнитно поле на Земята", пояснява Олсен пред BBC News.

Анализът на новите данни ще даде на изследователите по-прецизен поглед върху това как океаните се засягат от изменението на климата, отбеляза Олсън. "Тъй като океаните поглъщат топлината от въздуха, проследяването на това как топлината се разпространява и съхранява, особено в дълбочина, е важна за разбирането на променящия се климат", казва Олсен.

Освен това, приливният магнитен сигнал, от своя страна, предизвиква слаб магнитен отговор дълбоко под морското дъно, отбелязва Олсен.

Изследването е най-новото откритие, което групата спътници е събрала за магнитното поле на Земята. Миналата година изследователите съобщиха, че космическите апарати са помогнали за картографиране на магнитните сигнали, излъчвани от външната обвивка на Земята, известна като литосферата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !