Откриха зъб, заклещен в носа на мъж в продължение на 20 години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 ноември 2019 в 15:26 3989 0

Кредит pixabay

Тридесетгодишен мъж в Китай наскоро посещава лекар, заради сериозно запушен нос. Неочаквано се оказва, че състоянието не се дължи на инфекция, а на зъб, заклещен в ноздрата му. Още по-изненадващото е, че зъбът е бил там в продължение на 20 години. 

Когато е на 10 години, Джан Биншън (Zhang Binsheng) пада от третия етаж на сграда, губейки два зъба. Единият е открит, докато другият е изгубен, но никой не е предполагал, че може да е бил заклещен в носа му.

Според местните медии, Джан е имал проблеми със съня и е усещал странна миризма на разлагане. Рентгенографското изследване показва сянка в носа му, която след преглед се оказва зъб. Едносантиметровият зъб е изваден с кратка 30-минутна операция и Джан се възстановява добре. Процедурата е проведена от лекари в болница към Медицинското училище Харбин в провинция Хъйлундзян в Североизточен Китай.

Въпреки че това е рядък феномен, познат като интраназално задържан зъб, той се случва на 0,1 до 1% от населението. По-рано тази година мъж в Дания посещава лекар с оплакване за запушен и течащ нос и намалено обоняние. Оказва се, че 59-годишният мъж също има зъб в носа си.  

Както Джан, този пациент също получава травма на лицето в детството си, като носът му е счупен и наместен. Но лекарите съобщават в публикацията си в BMJ Case Reports, че не е ясно дали тази травма е причинила аномалията, въпреки, че зъбът е бил в носа на мъжа през почти целия му живот. 

Задържане на зъб в носа може да се получи и като резултат от инфекция или аномалии на развитието като заешка устна, не само при травма на лицето. 

Въпреки това са описани и други подобни случаи на зъб, попаднал в носа при травма, в следствие на падане при деца - през 2003 и 2014 г. Откриването на зъб в носа чрез образна диагностика и хирургичното му премахване са лесни, така че прогнозите за пациентите обикновено са добри.

Източник: IFLScience - Man Complaining Of A Stuffy Nose Had A Tooth In His Nostril For 20 Years   

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !