Открит е голям цветен гълъб, невиждан от 140 години (видео)

Птица, която не е забелязвана от 1882 г

Ваня Милева Последна промяна на 22 ноември 2022 в 00:01 2902 0

Черноглавият фазанов гълъб се разхожда из гората. Кредит: Doka Nason/American Bird Conservancy

Учени от Американската служба за защита на птиците откриват отново рядък фазанов гълъб, който не е документиран от близо 140 години.

Изследователите инсталират фотокапани на остров Фъргюсън, Папуа Нова Гвинея, а снимките показват, че редкият черноглав фазанов гълъб все още се разхожда в горите.

Според Американската организация за опазване на птиците фазанът-гълъб е "голям, живеещ на земята гълъб" с "широка и странично свита опашка" и живее само на острова край източния бряг на Папуа Нова Гвинея.

Снимките и видеоклиповете са първите свидетелства, че птицата съществува, откактоя е научно документирана от 1882 г. насам.

Да видиш снимките е като да "намериш еднорог", разказва Джон Митермайер (John C. Mittermeier), директор на програмата "Изгубени птици" в Американската организация за опазване на птиците и един от ръководителите на експедицията.

"Това е момент, за който мечтаеш през целия си живот като природозащитник и орнитолог", добавя той.

Когато камерите са били поставени камерите преценките на изследователите са били, че има по-малко от един процент шанс да се получи снимка на черноглавия фазанов гълъб, заявява Джордан Бурсма (Jordan Boersma), постдокторант в Университета Корнел и съръководител на екипа на експедицията

"Освен че дава надежда за търсенето на други изгубени видове, подробната информация, събрана от екипа, е основа за опазването на тази изключително рядка птица, която наистина трябва да е силно застрашена, заедно с другите уникални видове на остров Фъргюсън", отбелязва Роджър Сафорд (Roger Safford), старши програмен мениджър "Предотвратяване на изчезването" в BirdLife International.

Източник: 

Scientists Just Spotted This Large, Colorful Pigeon That No One Has Seen in 140 Years, Business Insider

Large pigeon lost to science for 140 years rediscovered in Papua New Guinea, American Bird Conservancy

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !