Открит е изгубен град, в люлката на легендата за Ел Дорадо

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 октомври 2019 в 10:31 13197 0

Кредит Wikipedia

Макет на ритуала, поставил началото на легендата за Ел Дорадо. „Музей на златото“, Богота, Колумбия

Историите за бляскав златен град, скрит в джунглите на Южна Америка, вълнуват откриватели и историци от половин хилядолетие. Сега учени откриват изгубено селище в северната част на Колумбия, от където може би е започнала легендата за Ел Дорадо. 

Трябва да отбележим, че митичният град вероятно никога не е съществувал. Смята се, че названието El Dorado - "златният", е използвано първо от испанските конкистадори за вожд на племе, който според някои източници, се е покрил със златен прах на брега на езеро в колумбийските Анди като част от ритуала по възкачването си.

С времето историята се променя и адаптира, стигайки до мит за град, дори империя, наречена Ел Дорадо. Вероятно легендата е подхранвана и от срещите между първите конкистадори с хора от цивилизацията, позната като Тайрона, които са живели в джунглите в планините на Сиера Невада де Санта Марта край колумбийското карибско крайбрежие и са били известни с многото си златни накити.  

Затова и търсенето на Ел Дорадо често е съсредоточено в този регион, което довежда до откриването на голямо селище, наречено La Ciudad Perdida (Изгубеният град) през 70-те години. Въпреки че става популярна дестинация за археолози и авантюристи, този пре-колумбов град няма златни улици, което означава, че търсенето на Ел Дорадо продължава. 

Изглед от la Ciudad perdida (Изгубеният град). Кредит: wikipedia

Изследователят Албърт Лин и археологът Сантяго Хиралдо (Santiago Giraldo) използват техника на сканиране, известна като LiDAR (Light Detection and Ranging), за да създадат детайлно триизмерно изображение на планините около Изгубения град, в търсене на още неоткрити селища. 

LiDAR използва лазерни лъчи, излъчени към земята от самолет и отразеният сигнал се улавя от сензори, за да се открият скрити детайли в топографията на мястото, като структури, прикрити под растителност. 

Екипът открива изкуствено заравнена площадка на височина около 1 220 метра в планината и след като я достигат през джунглата, те се натъкват на парчета керамика и каменни предмети, които предполагат, че вероятно на това място някога е имало селище. 

Подобно на Изгубения град, в новооткритото място няма злато, въпреки че екипът открива още шест изгубени селища в района, които вероятно са били построени от културата Тайрона. 

Цивилизацията, елиминирана от испанците, не е разполагала с толкова много злато, колкото са смятали конкистадорите, но занаятчиите са имали изключително изкусна техника за полагане на златно покритие, така че предметите изглеждали като направени от чисто злато. 

"За културата Тайрона не е важна [стойността] на златото", обяснява Лин. "Въпросът е връзката им със Земята. Всяка част от земята или природата е божествена. Така че за тях, испанците на практика идват и отнемат душата на земята, когато им отнемат тези метали".

Източник: IFLScience - Lost Pre-Columbian City Discovered In The Region Where The El Dorado Legend Originates

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !